Warme voeten dankzij de energiecoach van EnergieRijk Voorst

Warme voeten dankzij de energiecoach van EnergieRijk Voorst

Waar moet je beginnen als je wilt besparen en verduurzamen en meer wooncomfort wilt? De energiecoaches van de gemeente en energiecoöperatie EnergieRijk Voorst helpen hierbij. Op huisbezoek met energiecoach Henk van der Zande bij Carla Fransen in Twello.

“Het is hier niet heel behaaglijk. Je voelt meteen dat het niet warm is.” Energiecoach Henk van der Zande (58) valt met de deur in huis. Normaalgesproken zou een vreemde niet zo direct je huis ‘bekritiseren’, maar in dit geval is het juist de bedoeling van het gesprek. Carla Fransen schakelde bewust een (gratis) energiecoach in om bij haar thuis te kijken hoe het ervoor staat met het wooncomfort en de verduurzaming van haar woning. Carla (52) woont sinds twee jaar met twee van haar drie zoons in Twello. Binnenkort komt haar derde zoon ook bij hen wonen. Ze woont naar eigen zeggen veel plezier: “Het is hier rustig, ruim en je zit zo in Deventer.”

Waar beginnen bij het verduurzamen van je woning?

Zoals veel plaatsgenoten denkt Carla na over het verduurzamen van haar woning. Ze heeft al veel informatie verzameld en is volgens Henk ‘meer dan gemiddeld bewust bezig’. Maar toch weet ze niet goed hoe ze het moet aanpakken. “Ik wil van het aardgas af en uiteindelijk het liefst zelfvoorzienend zijn. Maar waar moet ik beginnen?” Carla denkt praktisch. Ze ziet op tegen het gedoe dat bijvoorbeeld het openbreken van haar verlijmde parketvloer met zich meebrengt. “Is wandverwarming daarom handiger? Maar ik wil eigenlijk het liefst vloerverwarming, want ik wil wel lekkere warme voetjes!” Henk stel haar gerust: “Vloerverwarming laten aanleggen is prima te doen.” Carla is nog niet meteen overtuigd: “Ik zie er tegenop dat meerdere partijen nodig zijn om de vloerverwarming te realiseren. Het uitbreken, het installeren en het leggen van een nieuwe vloer, zoals de niet-giftige gietvloer die ik wil. Al die partijen moeten hun werkzaamheden ook nog zó op elkaar afstemmen dat het zo snel mogelijk afkomt, waardoor ik zo min mogelijk overlast heb.”

Soorten en maten warmtepompen

Rustig doorloopt Henk met Carla de maatregelen die ze al heeft getroffen en die ze nog zou kunnen treffen. De volgorde is belangrijk, want alles hang met elkaar samen. Henk legt uit: “Het is goed om eerst naar de isolatie te kijken. Dit huis is tien jaar oud, dus het is al behoorlijk goed geïsoleerd. Eerst kijk je naar dakisolatie, dan naar de muren en vervolgens naar de vloeren. Volgens mij valt daar weinig in te verbeteren.” Vervolgens komt het verwarmen aan de orde. Carla verwarmt haar woning nu nog met een gasketel. “Als je van het gas af wilt, is een warmtepomp een optie”, zegt Henk. Die zijn er in vele soorten en maten, zoals een grondwater- of luchtwarmtepomp. “Bij een grondwaterpomp moet je wel een goede bron hebben en dat is kostbaar om aan te leggen”, aldus Henk. Een voorwaarde voor een warmtepomp is het hebben van lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.

ZonRijk Voorst

Een warmtepomp verbruikt veel energie. Daarom is het verstandig om zonnepanelen aan te leggen, maar dat moet maar net kunnen. Carla: “Onze achtertuin ligt op het noorden, en de panelen kunnen niet strak naast elkaar worden gelegd.” Om het gebrek aan zonnepanelen op haar eigen dak te compenseren, heeft Carla zich aangesloten bij het ‘postcoderoos-project’ ZonRijk Voorst. Hierbij zijn op drie locaties in Twello in totaal 460 zonnepanelen geplaatst, waar mensen gezamenlijk gebruik van kunnen maken. Een samenwerking tussen de gemeente, de energiecoöperatie, een sportclub en een restaurant. Carla doet mee met zeven panelen.

Duurzaam en gezond wonen

Tijd voor een rondgang door het huis. We zien een convectorput in de woonkamer. Carla wijst op de verschillende ledlampen. Aangekomen bij de meterkast leest Henk meteen het verbruik af: “2.000 KwH aan stroom en 1.500 kuub aan gas. Dat doe je netjes! Dat is onder het gemiddelde.” Carla geeft aan dat ze zo bewust mogelijk leeft. “Mijn persoonlijke missie is dat iedereen in 2050 duurzaam en gezond leeft, zowel voor het eigen lijf als voor de aarde.” Volgens Henk speelt gedrag een grote rol: “Deuren dicht doen, lampen uit en de verwarming een uur van tevoren uitdoen. Daarmee kun je al veel verduurzamen én geld besparen.”

Voor Carla is aan het eind van het gesprek duidelijk wat ze gaat doen: “Ik ben toch overtuigd om met vloerverwarming te beginnen. Voor mij de meest logische eerste stap. Lekker warme voetjes en een constante warme temperatuur, heerlijk!”

Maak een gratis afspraak met een energiecoach

Ben je inwoner van de gemeente Voorst en geïnteresseerd in een vrijblijvend adviesgesprek met een energiecoach? Maak hier via het aanmeldformulier een afspraak.