Nieuw energielabel apparaten

Duidelijk en goed te vergelijken

Nieuw energielabel apparaten

Sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor huishoudelijke apparaten vernieuwd. Bij het nieuwe energielabel loopt de schaal van A tot en met G in plaats van A+++ tot en met D. Je zult geen A+++-koelkast meer aantreffen, maar bijvoorbeeld een label B. Zo’n koelkast is wel degelijk beter dan een oude A+++. Op deze manier is er de komende jaren weer wat ruimte voor verbetering en is het verschil tussen diverse apparaten afleesbaar. Bij het nieuwe energielabel loopt de schaal van A tot en met G in plaats van A+++ tot en met D. 

Ook voor lampen

De nieuwe labels gelden nu al voor wasmachines en wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers en beeldschermen (televisies en computermonitoren). In september 2021 volgt een nieuw energielabel op lampen. 

Repareren?

Overigens is het het duurzaamste om apparaten te repareren als ze kapot zijn. Maar voor koelkasten geldt dit vaak niet: een te oude koelkast gebruikt meer energie én kost daardoor meer geld dan een nieuwe. Is een koelkast ouder dan vijftien jaar, dan kun je hem beter vervangen.