Energie besparen: de snelle tips

Energie besparen: de snelle tips

Energie besparen is niet alleen een kwestie van grote klussen zoals het aanbrengen van dubbel glas of het isoleren van vloer, dak en spouwmuur. Ook met eenvoudige maatregelen kun je al mooie stappen zetten. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Laten we het eens hebben over tochtstrips, het isoleren van leidingen en over radiatorfolie.
Tochtstrips zijn wonderbaarlijke dingen
Ze zijn voordelig en eenvoudig aan te brengen bij deuren en ramen (en vergeet de kelderdeur en het kruip- en zolderluik niet). Ze verminderen tocht en daarmee warmteverlies. Ofwel: comfort en efficiency gaan hand in hand. In een gemiddelde woning kan het dichtmaken van naden en kieren het gasverbruik met zo’n 70 m3 per jaar verminderen. Waarschijnlijk kan de thermostaat zelfs een graadje lager. En dat scheelt ook weer 7% gasverbruik per jaar.
Voordelig en snel: isolatie van verwarmingsleidingen
Nog zo’n quick fix
Isoleer verwarmingsleidingen. Op zolder, in kruipruimtes, in de kelder en andere ruimtes die niet verwarmd hoeven worden, zijn verwarmingsleidingen snel en voordelig (€ 1 per meter) te voorzien van isolatiemateriaal. Elke euro die je in deze vorm van isolatie investeert, levert het dubbele per jaar op aan besparing; elke strekkende meter geïsoleerde leiding vertaalt zich in 3m3 minder gasverbruik per jaar.
Stoken voor buiten?
Radiatoren stralen ook aan de achterzijde warmte uit
Die warmte kan via de muur naar buiten ontsnappen. Radiatorfolie beperkt dit warmteverlies. Er is keuze uit twee soorten. Zo is er folie om tegen de muur te plakken en folie die je (onzichtbaar) achterop de radiator zelf plakt. Beide oplossingen werken even goed. Per vierkante meter radiatorfolie mag je op een besparing van 10 m3 aardgas per jaar rekenen. Zie voor meer bespaartips:
Meer tips