‘Het is een beetje een sport om ons huis duurzamer te maken’

‘Het is een beetje een sport om ons huis duurzamer te maken’

De energiecoaches hebben al vele  verschillende gesprekken gevoerd met bewoners in de gemeente Voorst over mogelijke energiebesparingen in hun eigen woning. We werden uitgenodigd om bij een van die gesprekken aanwezig te zijn om te horen wat een energiecoach voor inwoners van de gemeente kan betekenen en waar inwoners tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun woning. ‘Het is een beetje een sport om ons huis duurzamer te maken’, aldus Cees van der Schans uit Twello.

De energiecoach helpt bewoners in de gemeente Voorst een stap verder met energiebesparingsmogelijkheden in hun huis. “Door het gezamenlijk invullen van de huisscan wordt er zichtbaar welke besparingsmogelijkheden geschikt zijn per situatie. Ook krijg je inzicht in je energieverbruik.”

Zonatlas - zonenergie
Met de zonatlas Voorst krijg je meer inzicht in de geschiktheid van het huis voor zonne-energie

We zijn op bezoek bij Cees en Nicolette van der Schans. Ze wonen sinds een half jaar in Twello en zijn druk bezig om van hun ‘nieuwe’ huis uit 1978 een echt thuis te maken en daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol, vertellen ze. Ze hebben al het een en ander gedaan en hebben zich goed ingelezen, blijkt tijdens het gesprek. Het is een uitwisseling van informatie en ervaringen.

Huisscan

Hun vrijstaande woning is deels uitgebouwd en in het nieuwe gedeelte voorzien van vloerisolatie, vloerverwarming en HR++-glas. Binnenkort worden er veertien zonnepanelen geplaatst, een van hun eerste stappen om hun huis te verduurzamen. Daarmee besparen ze al snel 70 euro per maand, meldt Cees. De energiecoach wijst hun op de mogelijkheid om de btw terug te vragen bij de belastingdienst op aanschaf- en installatiekosten.

De vloer in het oorspronkelijke deel van de woning is niet geïsoleerd en op bepaalde plekken hebben ze last van een koude luchtstroom. Ook merkten ze al snel nadat ze in het huis kwamen wonen dat hun energieverbruik behoorlijk hoog is. Met Geert doorlopen ze de huisscan en de zonatlas Voorst om meer inzicht te krijgen in de energiekosten, de geschiktheid van het huis voor zonne-energie en eventuele (verdere) besparingen in huize Van der Schans.

Aan de orde komen – naast vloerisolatie en warmtepomp – meer eenvoudige besparingen als ledverlichting en de impact van het gebruik van apparatuur in de woning.

Nicolette en Cees gaan steeds meer over op ledverlichting. Nicolette merkt op dat er een groot verschil is in de prijzen. Cees vult aan: “Op internet is veel te vinden en te vergelijken als je ledverlichting wilt aanschaffen en Ikea bijvoorbeeld is goedkoop”.

Energieverbruik en buitenklimaat

Voor Cees is het een beetje een sport om het huis duurzamer te maken. Hij vertelt dat ze zijn overgestapt naar een andere energieleverancier. Hij heeft hun app geïnstalleerd en monitort daarmee hoe het energieverbruik in hun huis is. Ook maakt hij gebruik van een weersysteem, dat de temperatuur buiten meet en de hoeveelheid neerslag bijhoudt. “Het is enorm interessant om te zien wat er gebeurt met het klimaat. Niet alleen bij, maar over de hele wereld wordt het gemeten en getoond in de app.”

Onafhankelijk advies

Vloerisolatie in de woonkamer is een van de energiebesparende maatregelen die Cees en Nicolette nog wel wat op kan leveren, omdat dit gedeelte van het huis nog niet is geïsoleerd.

Daarvoor hebben ze inmiddels offertes voor verschillende oplossingen, waaronder thermoskussens, pur- en Icynene schuim. Die offertes en oplossingen leverden hun alleen maar vragen op. Cees: “We werden helemaal in de war gebracht door de verschillende adviezen en ze spraken elkaar tegen.” “Je kan wel informatie inwinnen, maar je weet helemaal niet wat de voors en tegens zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. We willen graag een neutraal advies,” vult Nicolette aan.

De energiecoach wijst hun op het energieloket van de gemeente waar ze gratis een afspraak kunnen maken met de energieadviseur. Met de adviseur zouden ze de mogelijkheden nog eens kunnen doornemen. Of ze kunnen een gesprek aangaan met een onafhankelijk bouwkundig adviseur.

Warmtecamera

Aan het einde van het gesprek lopen ze met de warmtecamera door het huis. Dan wordt door de energiecoach nog eens bevestigd dat het niet geïsoleerde deel van de woning minder comfortabel is. De warmtecamera geeft aan dat het maar liefst vijf graden kouder is op de plek waar ze last hebben van een koude luchtstroom.

Tijd voor een vervolgstap vinden Nicolette en Cees: een onafhankelijk advies over de verschillende oplossingen voor vloerisolatie in hun woning. Ze ervaren het gesprek met energiecoach  als erg prettig en het bevestigt dat ze op de goede weg zijn.