De ‘theemuts formule’ van Energierijk Voorst

De ‘theemuts formule’ van Energierijk Voorst

De ‘theemuts formule’ van Energierijk Voorst

Als je aan de slag wilt gaan om je huis duurzamer te maken, is het belangrijk om eerst de juiste stappen te nemen. Eén van de sleutels tot succes is onze zogenaamde ’theemuts formule’. In het kort betekent dit dat het isoleren van je woning de eerste prioriteit moet zijn bij het verduurzamen.

De theemuts formule is gebaseerd op een eenvoudig principe: eerst moet je zoveel mogelijk warmte binnen houden, voordat je kunt overstappen op duurzame energiebronnen. Net zoals een theemuts de warmte binnen de theepot houdt, zo houdt goede isolatie de warmte binnen je huis.

Door eerst te focussen op isolatie, bespaar je namelijk aanzienlijk op je energieverbruik. Pas daarna is het zinvol om over te stappen op duurzame energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Deze investeringen renderen dan veel beter, omdat je minder energie hoeft op te wekken of te verwarmen.

De theemuts formule sluit naadloos aan op het principe van de ’trias energetica’, een drietrapsraket voor duurzame energie:

1. Beperk de energievraag: isoleer je woning optimaal.

2. Gebruik duurzame energiebronnen: investeer in zonnepanelen, warmtepompen etc.

3. Gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk: kies voor zeer zuinige apparaten.

Door eerst je energievraag te beperken, kun je vervolgens de overstap maken naar duurzame energie op een efficiënte en kostenbesparende manier.

Waarom is de theemuts aanpak zo belangrijk?

1. Kostenbesparing: door eerst je woning goed te isoleren, bespaar je op je energie- en verwarmingskosten. Dat maakt de investering in duurzame energie later veel rendabeler.

2. Comfort: een goed geïsoleerd huis is veel comfortabeler om in te wonen. Je hebt minder last van tocht, temperatuurschommelingen en vocht.

3. CO2-reductie: door je energievraag eerst te beperken, hoef je later veel minder duurzame energie op te wekken. Dat leidt tot een grotere CO2-reductie op de lange termijn.

4. Toekomstbestendigheid: Een goed geïsoleerd huis is voorbereid op de toekomst. Het is klaar voor de overstap naar duurzame energie en bestand tegen klimaatverandering.

Kortom, met de theemuts aanpak zet je een slimme eerste stap op weg naar een duurzamer huis. Door je woning eerst goed te isoleren, creëer je een stevig fundament voor verdere verduurzaming. Pas daarna is het zinvol om te investeren in zonnepanelen, warmtepompen of andere duurzame oplossingen.

Meer informatie over het slim en goed isoleren van je woning? Schakel kosteloos een energiecoach in van EnergieRijk Voorst!

Jan Werkhoven, energiecoach EnergieRijk Voorst