Spouwmuurisolatie

Effectief energie besparen met spouwmuurisolatie


natuurvrij maken spouw tbv vogels en vleermuizen


Offerte aanvragen

Spouwmuurisolatie

Je huis klaar voor de toekomst

Huizen met geïsoleerde gevels hebben lagere energielasten en een hoger comfortniveau doordat de muren minder koude afstralen. Bovendien vermindert het risico op condens en schimmelvorming op de muren. Huizen met een bouwjaar tussen 1930 en 1975 hebben vaak ongeïsoleerde spouwmuren.

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een smalle luchtruimte van gemiddeld vier tot zeven centimeter lucht. Deze spouw kan gevuld worden met isolatiemateriaal. Dit is een eenvoudige maatregel met een goede kosten-batenverhouding.

Natuurvrij maken

In spouwen leven vaak beschermde dieren als vleermuizen. Daarom zijn er regels voor het vullen van spouwmuren. Tijdens deze actie worden spouwmuren eerst ‘natuurvrij’ gemaakt: de dieren kunnen wel uitvliegen, maar niet meer invliegen.
Dit kan alleen na het broedseizoen en voor de winterslaap.
De deelnemende bedrijven voeren gevelisolatie uit volgens deze regels.

Subsidie beschikbaar

Voor spouwmuursisolatie door woningeigenaars is subsidie beschikbaar.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie zit ook in deze actie woningisolatie. Van inschrijven tot uitvoering van de werkzaamheden. Wij helpen je.

Veelgestelde vragen

 • 1
  Voor wie is spouwmuurisolatie interessant?

  Spouwmuurisolatie is interessant als u een woning heeft met een bouwjaar tussen ca. 1920 en 1976. In deze periode werden spouwmuren nog niet standaard geïsoleerd bij de bouw. Tussen 1970 en 1976 kregen nieuwe woningen soms wel een geringe spouwmuurisolatie. Deze kan soms worden nagevuld. Woningen van vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur.

 • 2
  Wat is natuurvrij maken van de spouw?

  In spouwmuren leven vaak insecten, vogels en vleermuizen. Tijdens deze actie wordt de spouwmuur daarom eerst natuurvrij gemaakt. Dat houdt in dat de gevel wordt gecheckt op spleten en kieren. Een deel daarvan wordt dichtgemaakt. In de overige kieren worden een soort flapjes gemonteerd. De uitvliegnde e dieren kunnen wel uitvliegen, maar niet meer invliegen. Het dichtstoppen van kieren mag niet tijdens de kraamtijd, van 1 april tot 1 augustus. Ook tijdens de winterslaap van november tot begin maart mag een muur niet worden geïsoleerd. Dit kan alleen na het broedseizoen en voor de winterslaap.

  Tijdens deze actie wordt gewerkt met het volgende protocol:

  • Werken conform de in het SMP vastgestelde natuurkalender
  • Natuurvrij maken van de spouw
  • Aanbrengen van compensatiemaatregelen.

  Alle bedrijven die deelnemen aan deze actie zijn op de hoogte van dit protocol.

 • 3
  Hoe wordt een spouwmuur geïsoleerd?

  Voor het isoleren van de spouwmuur boort het uitvoerende bedrijf in een regelmatig patroon gaten in de voegen van de gevel. De boorgaten worden na het inspuiten van het isolatiemateriaal weer netjes gedicht. Het isolatiebedrijf zorgt dat ventilatie van kruipruimtes of andere ruimtes geborgd blijft. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal eventueel in de spouw van een aangrenzende woning verdwijnt, brengt het bedrijf spouwscheiders aan. Als uw buren gelijktijdig dezelfde isolatie laten aanbrengen, zijn spouwscheiders niet nodig.

Hoe werkt deze actie?

Spouwmuurisolatie zit ook in deze actie woningisolatie. Van inschrijven tot uitvoering van de werkzaamheden. Wij helpen je.

1

Inschrijven actie

Inschrijven
2

Afspraak thuis

Afspraak
3

Persoonlijke offerte

Offerte
4

Uitvoering isolatie

Maatregel uitvoeren
5

Ben je tevreden?

Tevreden

Samenwerken bedrijven

Bestisol Isolatie
In samenwerking met bedrijven uit de buurt

Bespaar met deze isolatieactie

Met isolatie geef je je huis een extra laag die warmte en kou goed tegen houdt. Je maakt je huis behaaglijker in de zomer en de winter. Meer warmte vasthouden in de winter betekent een lager gasverbruik. Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer langer koel. Minder energiegebruik betekent ook: een lagere CO2-uitstoot. Wel zo duurzaam!