Onze energiecoaches

Inwoners van de gemeente Voorst kunnen een energiecoach inschakelen voor een gratis gesprek over energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen woning.

We stellen u graag voor aan onze energiecoaches

Erwin Pannekoek: ‘De warmtecamera geeft veel inzicht’

Bij bewoners valt het dubbeltje zodra energiecoach Erwin Pannekoek (39) uit Twello de eerste beelden op zijn warmtecamera laat zien. “Meedogenloos toont het schermpje alle kieren en gaten, vooral in de wat oudere huizen. Daar schrikken mensen soms best van, want op al die plekken vliegt de energie het huis uit.” Het is een nuttig inzicht, vindt Erwin, want het betekent dat je huis verduurzamen niet altijd meteen heel moeilijk of duur hoeft te zijn. “Kierdichting zie je onmiddellijk terug op de energierekening.”

Erwin is vrijwillig energiecoach sinds 2018. “Ik vind vindt het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.” Doorgaans is hij één avond -per week – op de maandag – op stap voor huisbezoeken, al is het sinds de corona-epidemie wel een stuk rustiger geworden. Erwin werkte voorheen onder meer voor energiebedrijf Nuon (nu Vattenfall) en netbeheerder Alliander. Sinds ruim een jaar is hij zelfstandig energieconsultant voor bedrijven en lokale overheden zoals gemeenten en waterschappen. Erwin woont in Twello met zijn vriendin en drie kinderen, twee jongens en een dochter.

Piet Bakker: ‘We helpen mensen over de eerste hobbel heen’

De mensen die Piet Bakker (63) als energiecoach bezoekt hebben zich vaak al goed geïnformeerd over manieren om het huis te verduurzamen. Piet ziet het als zijn taak om hen dan die vervolgstap

te laten zetten – van wens naar actie. “We kunnen bijvoorbeeld advies geven over snelle stappen die je nú al kan zetten, en over maatregelen die wat verder in de toekomst liggen. We helpen mensen over die eerste hobbel.” Ook wijst Piet bewoners op betrouwbare bedrijven in de regio en op stimuleringsmaatregelen vanuit de gemeente en Energierijk

Voorst.

Piet heeft vanaf de jaren 80 bijna een kwart eeuw als procestechnoloog bij drukkerij Roto Smeets in Deventer gewerkt. In 2008 begon hij voor zichzelf. Hij werkt onder andere als klusjesman, energie-auditor en managementadviseur. Piet is een fervent toerfietser in binnen- en buitenland. Hij woont met zijn partner in Terwolde.

Gerrit Rutgers: ‘We moeten echt allemaal om in 2050’

Energiecoach Gerrit Rutgers

Gerrit Rutgers (69), voormalig directeur en hoofd technische dienst bij ESA, is een van de energiecoaches die als vrijwilliger bij bewoners in de gemeente op bezoek gaat om samen de huidige situatie in kaart te brengen. Als vrijwilliger is Gerrit Rutgers zeer actief.

Met een aantal buren heeft hij een aantal jaren geleden de IJsbaan in Twello nieuw leven ingeblazen. Daarnaast is hij secretaris bij de Oudheidkundige Kring Voorst en voormalig bestuurslid van de Deventer Watersport Vereniging.

lees meer

Geert Iepema: ‘Je krijgt inzicht in je energieverbruik’

Geert Iepema

Geert Iepema is sinds januari 2018 als vrijwillige energiecoach bij EnergieRijk Voorst actief. Hij woont in Twello en werkt o.a. parttime in het middelbaar beroepsonderwijs: “Als leraar elektrotechniek heb ik veel te maken met energieopwekking en energiebesparing.” Hij vindt het dan ook leuk om vanuit zijn vakgebied bewoners in de gemeente Voorst een stap verder te helpen met energiebesparingsmogelijkheden in hun huis. “Door het gezamenlijk invullen van de huisscan wordt er zichtbaar welke besparingsmogelijkheden geschikt zijn per situatie. Ook krijg je inzicht in je energieverbruik.”

lees meer

Henk van der Zande: ‘Eigenlijk is er niets wat je tegenhoudt om in gesprek te gaan met een energiecoach’

Henk van der Zande

Energiecoach Henk van der Zande (58) woont al twintig jaar op een prachtige plek in Wilp-Achterhoek. “Ik heb tot 2014 een eigen bedrijf gehad in Harderwijk dat ventilatoren en warmteterugwinapparatuur ontwikkelt en produceert voor de Nederlandse markt.” Henk adviseert nu jonge ondernemers en starters, soms ook met een stukje financiering.

In zijn vrije tijd is hij verwoed wedstrijdzeiler. Hij geeft aan dat hij daardoor in de winter wat tijd over heeft. In het Voorster Nieuws las hij dat EnergieRijk Voorst energiecoaches zocht. “Het ligt een beetje in het verlengde van wat ik altijd heb gedaan en ik heb er wel wat kaas van gegeten. Het leek me leuk en zo is het gaan rollen.”

Wilt u een afspraak maken met een energiecoach? Klik dan hier