De energiecoach helpt om energiezuiniger te wonen

Energiezuinig wonen is populair in Voorst. En dat komt niet in de laatste plaats door de vrijwillige inzet van vijf energiecoaches in de gemeente. Geert Iepema is één van hen. “Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn!”

Er stond een advertentie in de krant voor de werving van nieuwe energiecoaches van de gemeente en EnergieRijk Voorst. Geert reageerde, want naast zijn parttime baan als docent elektrotechniek wilde hij graag iets anders doen. Na een korte cursus met twee collega-coaches ging hij aan de slag. “Dat is de eerste keer wel even spannend, als je bij mensen thuis komt. Wat kom je tegen? Maar het is vooral ontzettend leuk. Je zit bij mensen aan tafel en praat over hun energierekening. Ik ben een mensen-mens, dus ik beleef er zelf veel plezier aan. Maar dat het zó leuk zou zijn, had ik niet verwacht!”

Energiescan

Geert IepemaBij die eerste kennismaking brengt de energiecoach op verschillende manieren in kaart hoe er bespaard kan worden op woonlasten, en hoe het wooncomfort verhoogd kan worden. Geert: “Ik ga na wat de kosten zijn voor gas en elektra en vraag waar mensen het liefst op zouden bezuinigen. Omdat ik veel energierekeningen gezien heb, kan ik zeggen: je hebt bijvoorbeeld veel te veel gasverbruik. Daar zit de pijn. Dat is de eerste stap. Dan merk ik al snel dat je veel gesprekstof hebt. Mensen zijn ook nieuwsgierig hoe zij scoren ten opzichte van anderen. Zo krijg je een beeld van wat haalbaar is.”Vervolgens maakt de energiecoach een energiescan van het huis. “Daarbij kijken we naar alle aspecten”, vertelt Geert. “Van zonnepanelen tot isolatie, glas, verlichting, enzovoort.”

Ledverlichting

Elk van die onderdelen is weer aanleiding tot verdieping in het gesprek. Het verschilt per huishouden waar de vragen en knelpunten zitten. “Vanuit mijn achtergrond in de elektrotechniek kan ik bijvoorbeeld veel over verlichting uitleggen”, zegt Geert. “Ledverlichting is een heel goedkope manier om lampen te laten branden, maar het is heel moeilijk in gebruik, want het is of te fel licht of juist veel te zacht.”
Geert legt uit: “In de woonkamer wil je het liefst gezellige verlichting hebben, geen witte koude verlichting. Op het doosje van de lampen staat de temperatuur (Kelvin), lichtstroom (lumen) en het aantal watt aangegeven. Daar kun je op gaan letten als je verlichting aanschaft. Ik kan uitleggen waar iemand op moet letten voor de gewenste lichtsoort.”
De energiecoach kan zichtbaar maken waar ‘de pijn zit’. Geert: “Laatst was ik bij mensen die niet snapten waarom hun elektriciteitskosten zo hoog waren. De energieleverancier was zelfs al langs geweest. ‘We hebben zo’n energiezuinig huis, hoe kan dat nou?’, dachten deze mensen. ‘We hebben er toch alles aan gedaan?’ Uiteindelijk bleek de oorzaak een elektrisch verwarmingselement in de schuur, van 2000 watt. Dat was de boosdoener! Toen ik dat ontdekt had, ging de meter in één keer een stuk minder lopen. Samen op zoek gaan, die interactie, dat vind ik hartstikke leuk.”

Zonnepanelen

Ook over zonnepanelen kan de energiecoach samen in gesprek gaan. “Ik heb een programma op mijn laptop, waarbij ik kan zien of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Ik vertel over hoeveel zonnepanelen mensen zouden kunnen nemen en welke problemen ze tegen kunnen komen.”

In 2050 moet Nederland gasvrij zijn, als het aan de regering ligt. “Maar je kunt niet zomaar je ketel van de muur afslopen en warmtepomp aanschaffen”, zegt Geert. “Samen gaan we in gesprek over de mogelijkheden om het gasverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld een nieuwe efficiëntere gasketel, of een warmte- of hybridepomp.”

Nodig een energiecoach uit

Geert is enthousiast over z’n werk. “Ik zie dat het aanslaat. En ik word zelf steeds meer ervaren. Ik heb inmiddels meer dan dertig gesprekken gehad. Ik kan dingen aandragen waar mensen misschien helemaal niet aan gedacht hebben, en dat is hartstikke leuk.”
Hij stimuleert Voorstenaren om een energiecoach uit te nodigen: “Gewoon doen! Ik wil onszelf niet op de borst kloppen, maar wij hebben er echt verstand van. Het is niet een of ander kulverhaal. En het is gratis en vrijblijvend!”

Gratis afspraak met een energiecoach?

Inwoner van Voorst en geïnteresseerd in een vrijblijvend adviesgesprek met een van de energiecoaches?

Maak een afspraak met een van onze energiecoaches