Duurzame huizenroute in gemeente Voorst

De duurzame huizen route kwam langs bij Hanny van Geleuken en Jan van Muyden uit Klarenbeek. Zij maakten hun boerderij uit 1800 duurzaam. Stap voor stap. En met behoud van het karakter van de woning.
Hun tip: Houd naast de energiewinst ook rekening met de winst in comfort.

Op bezoek bij de duurzame boerderij van familie Van Geleuken en Van Muyden
Op bezoek bij de duurzame boerderij van familie Van Geleuken en Van Muyden.
Wij wonen in een boerderij, die rond 1800 gebouwd is. We wonen in het voorhuis en boven, de deel gebruiken we als werkplaats.
Toen we er rond 1983 gingen wonen, waren alle muren (muv de in 1953 aangebouwde keuken) steens muren. Bij elke verbouwing hebben we de betreffende buitenmuren van binnenuit van een laag poriso voorzien, met isolatiedekens in de spouw. We hebben de spouwmuur voortgezet op de verdieping.
De vloer was een houten vloer met daaronder een kruipruimte van ca 50 cm. We hebben die vervangen door een plavuizen vloer met vloerverwarming met daaronder isolatiemateriaal.
De ramen zijn in de loop van de tijd allemaal dubbelglas (HR ++) geworden, met een enkele uitzondering. Aangezien het raam in de woonkamer nog heel goed en authentiek was, hebben we ervoor gekozen om daar een voorzetraam (aan de binnenzijde) voor te zetten. (afgekeken van een pand van Natuurmonumenten).
Koude spouwmuur keuken is geïsoleerd met vlokken (van buiten af).
Toen de rieten deken aan de westzijde in 2015 vervangen moest worden hebben we gekozen voor zogenaamd schroefdak (isolatieplaten waarop het riet bevestigd wordt).
Tot slot hebben we er vorig jaar voor gekozen om een warmtepomp (lucht-water) aan te schaffen in combinatie met zonnepanelen.
Bekijk ook de video: https://www.youtube.com/watch?v=km7bb6uYTnI