Experts geven tips om uw woning te verduurzamen

Wie denkt dat zijn kennis rond de verduurzaming van de woning nog wel een impuls kan gebruiken, komt volgende week woensdag 27 november aan zijn trekken in de bibliotheek van Twello. Experts uit drie disciplines – een installateur, een isolatiespecialist en een zonnepanelenbedrijf – zullen samen een uur lang college geven. Na afloop is er alle ruimte om individueel gerichte vragen te stellen.

Is het nog steeds slim om zonnepanelen te installeren, nu de overheid de subsidiekraan dicht aan het draaien is? Wat kan ik doen als mijn oude spouwmuurisolatie aan vervanging toe is? En hoe weet ik eigenlijk of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp? De drie experts behandelen telkens in presentaties van ongeveer 20 minuten enkele veelgestelde vragen over woningverduurzaming. Na afloop van de presentaties zijn de experts en de energiecoaches van EnergieRijk Voorst aanwezig om individuele vragen te beantwoorden. De avond wordt georganiseerd door energiecoöperatie EnergieRijk Voorst.

Maand van de Duurzaamheid

Het is de Maand van de Duurzaamheid in de bibliotheek van Twello. En dat is te merken. Buiten op de stoep staat pontificaal het elektrische pick-up vrachtwagentje van de gemeente opgesteld. En bij binnenkomst staan ‘duurzame’ boeken uitgesteld: over ecologisch tuinieren, over insecten en vegetarisch eten. En iedereen mag gratis een boek over de natuur van Jan Wolkers meenemen. “Over duurzame energie hebben we niet zoveel boeken”, zegt een medewerker, “dat is best wel specialistisch en daar is niet zoveel publiek voor.”

Verderop in de bibliotheek staat de gemeente Voorst met een grote groene stembus: bezoekers kunnen daar hun stem uitbrengen voor verduurzamingsopties. Want wat willen we liever: een grote windturbine? Een groot zonnepark of juist meerder kleintjes? “Ik heb de indruk dat de meeste mensen gaan voor meerdere kleine zonnevelden”, zegt Jelleke Bosma, beleidsmedewerker bij de gemeente. “Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel van één groot zonnepark is bijvoorbeeld dat het beter te financieren is en dat je er makkelijk bijvoorbeeld een wandelpad bij kan aanleggen, of robuuste groenvoorzieningen.”

Verder energetisch upgraden

Energiecoach Piet Bakker van EnergieRijk Voorst en energieadviseur Ron Stet zijn aanwezig om energiebesparings-vragen van bezoekers te beantwoorden. “Er komen veel mensen langs”, zegt Stet. “Het is echt een onderwerp dat leeft.” Een van die bezoekers heeft vragen over ‘de volgende stap’. “Ik heb al 18 zonnepanelen. En mijn woning heeft al energielabel B”, zegt hij. De man verhuisde vorig jaar van Oldenzaal naar Twello en kocht een vrijstaand huis uit 1915, maar twaalf jaar geleden heeft een vorige bewoner het pand al grondig gerenoveerd.

“Ik gebruik nu nog 1.600 kuub gas per jaar, en zo’n 3.000 kWh elektriciteit. Ik ben benieuwd wat ik nog meer zou kunnen doen met mijn woning” De man weet er behoorlijk wat van, maar toch vindt hij het fijn om hier in de bibliotheek met een deskundige te sparren. “Het gaat niet alleen om technische maatregelen”, zegt hij, “maar ook om mijn gedrag. Dat bepaalt voor een groot deel hoeveel energie ik gebruik.” Na bestudering en afweging van verschillende opties, oppert Piet Bakker dat een zonneboiler wel iets voor hem zou kunnen zijn. De man reageert blij: “Daar had ik nog niet aan gedacht.”

De thema-avond over duurzame energietechnieken op 27 november is gratis en begint om 20.00 uur. Meer informatie over deze thema-avond van Energierijk Voorst vindt u op de agenda van de website van de bibliotheek.

De energiecoaches en de energieadviseur zijn de komende twee vrijdagen nog in de bibliotheek voor het beantwoorden van uw verduurzamingsvragen (22 en 29 november van 14.00 tot 16.30 uur). Meer info op www.EnergierijkVoorst.nl