Gratis energieadvies in de bibliotheek

Loopt uw cv-ketel op zijn laatste benen? Moet u dan een nieuwe ketel laten plaatsen, of toch overstappen op een warmtepomp? Woningeigenaren hebben veel vragen over de verduurzaming van hun huis. In de bibliotheek van Twello zijn komende maand elke vrijdag twee energiespecialisten aanwezig, die hierover gratis kunnen adviseren.

“Iedereen zit met vragen”, zegt energiecoach Gerrit Rutgers. Al bijna twee jaar komt hij geregeld bij mensen over de vloer om de situatie ter plekke te bekijken. “Je hebt mensen die zich heel goed hebben ingelezen, en veel van duurzame technieken weten, maar toch door de bomen het bos niet meer zien”, zegt hij. “En er zijn er ook bij die nog nauwelijks over verduurzaming hebben nagedacht.” Voorstenaren zijn over het algemeen mensen die best graag verduurzamen, zegt Rutgers. “Maar ze willen het wel graag terugverdienen. Ik kom er maar heel weinig tegen die zeggen: het maakt me niet uit wat het kost, als het maar duurzaam is.”

Nederland Leest

November is de maand van de leescampagne Nederland Leest. Dit jaar staat die in het teken van Duurzaamheid, ook in de bibliotheek van Twello. De lokale burger-energiecoöperatie EnergieRijk Voorst draagt hier een steentje aan bij en heeft ervoor gezorgd dat u op vrijdagmiddag 8, 15, 22 en 29 november (van 14.00 tot 16.30 uur) kunt binnenlopen met al uw vragen over het verduurzamen van uw woning.

Gerrit Rutgers of een van zijn collega-energiecoaches zit de komende vier weken samen met Ron Stet, energieadviseur bij de gemeente, voor u klaar. “De drempel is laag. Men kan gewoon langs komen voor een praatje.”

Het is ter plekke mogelijk om alvast een eerste ‘digitale huisscan’ te maken, waarin globaal adviezen kunnen worden gegeven voor maatregelen die de bewoner kan nemen. Daarvoor is het wel handig als u uw energierekening meeneemt. “Voor een advies op maat moet ik of een collega-energiecoach toch langs komen. Dan bestuderen we de situatie ter plekke en maken we een warmtescan met een warmtecamera. Die geeft precies aan waar de woning beter geïsoleerd kan worden.”

Werkend zonnepaneel

Wie nog nooit een zonnepaneel in werking heeft gezien, kan ook langs komen, zegt Rutgers. “We hebben een zonnepaneel met een metertje er aan. Als je dan je hand voor het zonnepaneel houdt, zie je direct wat die schaduw doet met de opbrengst van het paneel. Leerzaam.”

In samenwerking EnergieRijk Voorst en de gemeente zijn er binnen de gemeente vijf energiecoaches en een energieadviseur actief. De energiecoaches zijn vrijwilligers en hebben een opleiding als energiecoach gevolgd. Zij zijn deskundig en hebben inmiddels ervaring met heel veel verschillende woningen. Vorige winter hebben zij 192 huishoudens bezocht en verder geholpen.

Dit artikel verscheen 6 november in het Voorster Nieuws.