Woningisolatie is de eerste stap naar een energiezuinige woning

inloopspreekuur Samen energie besparen dorp Voorst

Meer wooncomfort en een lagere energierekening zijn dé redenen om te gaan isoleren, blijkt uit onderzoek onder ruim 800 huiseigenaren door Isolatiebedrijf Pluimers, een van de partners van EnergieRijk Voorst voor de collectieve inkoopactie ‘Samen energie besparen’ in dorp Voorst. Opvallend bij deze actie voor isoleren en zonnepanelen is dat veruit de meeste interesse uitgaat naar zonnepanelen.

 

Bij het project ‘Samen energie besparen’ in dorp Voorst blijkt na de eerste weken, dat de inwoners vooral interesse hebben in het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Daarnaast is er met name interesse voor spouwmuur- en vloerisolatie. Dat is best opvallend. Je zou denken dat huiseigenaren eerst aan de slag gaan met isoleren. Hebben Voorster inwoners hun woning al eerder goed geïsoleerd, vraag je je dan af.

 

Tijdens het inloopspreekuur afgelopen vrijdag voor bewoners van dorp Voorst over de collectieve inkoopactie spraken Otto Hettinga (EnergieRijk Voorst) en Tycho Tomassen (Huis voor Energie), de partner in het project voor de zonnepanelen, met een aantal geïnteresseerde inwoners. Zij bleken inmiddels al veel maatregelen te hebben genomen qua isolatie en overwegen de aanschaf van zonnepanelen.

Isoleren is de basis

Heel veel mensen denken dat geld besparen de belangrijkste reden is om de woning te verduurzamen. Echter, uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden het wooncomfort is. Voor ‘Samen energie besparen’ ligt daarom de focus op het isoleren van de hele schil van de woning. We spraken met Floris Smienk van Pluimers Isolatie, partner in dit project voor isoleren: “We beginnen echt bij de basis; het terugdringen van het energieverbruik. Daarvoor bieden we spouwmuur-, dak-, vloer- en bodemisolatie. En ook glasisolatie”.

Spouwmuurisolatie relatief kleine investering

Spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn ook het meest rendabel, vertelt Floris. Spouwmuurisolatie verdien je gemiddeld binnen drie tot vier jaar terug en het is een relatief kleine investering en ingreep. Vocht en schimmelproblemen los je vaak ook op met spouwmuurisolatie. Minder koude muren en ramen zorgen ook voor minder tocht in huis.

Bodem- en vloerisolatie

Bodemisolatie is mogelijk bij een kruipruimte vanaf 30 cm hoog en voorkomt dat vocht naar boven trekt. Voor vloerisolatie geldt over het algemeen een kruipruimte van 50 cm of meer. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kiezen mensen vaak voor het een of het ander.

En zijn huiseigenaren geïnteresseerd in dakisolatie en glasisolatie, dan maakt Pluimers een afspraak bij de mensen thuis. Door vloerisolatie heb je geen koude voeten meer en dan voelt het zelfs met de verwarming een graadje lager veel behaaglijker.

Verschuiving van isoleren naar zonnepanelen

Het isolatiebedrijf ziet langzamerhand wel een verschuiving plaatsvinden van isoleren naar zonnepanelen. Er is een groeiende vraag naar zonnepanelen, ervaart Floris. “Ik denk dat mensen zich steeds bewuster worden dat ze wat moeten gaan doen aan het milieu.” Hij voegt daaraan toe dat isoleren meer een seizoensgebonden product is, omdat mensen zich vooral in de aanloop naar de winter gaan nadenken over tocht en kou in hun woning.

Bespaaradvies

Huiseigenaren kunnen zich inschrijven via de site https://www.zonenisolatiecollectief.nl/voorst. “Op basis daarvan maken we een besparingsplan. In ons klantportaal kunnen de huiseigenaren hun energieverbruik invullen. Ze zien met welke maatregel ze wat terugverdienen, hoe snel het gaat en wat ze jaarlijks kunnen besparen. Zo krijg je goed inzicht in de besparingsmogelijkheden”, vindt Floris.

De collectieve inkoopactie voor isoleren en zonnepanelen is een initiatief van EnergieRijk Voorst, de gemeente en het Voorster Belang. Voorster inwoners krijgen 20% korting op isoleren en € 20 korting per zonnepaneel. De actie is als eerste van start gegaan in dorp Voorst. Als deze succesvol is, dan wordt dit initiatief verder uitgerold naar de andere dorpen in de gemeente.

Inloopspreekuur op 19 april

EnergieRijk Voorst organiseert nog een laatste inloopspreekuur op donderdag 19 april. Inwoners van dorp Voorst kunnen dan van 15.00 tot 18.30 uur in het dorpshuis in Voorst terecht met hun vragen over de collectieve inkoopactie en over isoleren en zonnepanelen. De actie geldt tot 6 mei a.s.

De actie loopt nog tot 6 mei a.s. in dorp Voorst.

Meer informatie over Samen Energie Besparen

Het artikel is ook verschenen in het Voorster Nieuws