Enthousiasme voor collectieve inkoopactie isolatie en zonnepanelen

Samen Energie Besparen in Dorp VoorstZo’n vijftig inwoners van het dorp Voorst waren 19 maart aanwezig bij de informatiebijeenkomst over de collectieve inkoopactie voor isolatie en zonnepanelen in het dorpshuis in Voorst. De inkoopactie is een initiatief van EnergieRijk Voorst, Voorster Belang en gemeente Voorst voor inwoners van het dorp Voorst. Otto Hettinga van EnergieRijk Voorst heette de huiseigenaren welkom: “Van veel mensen horen we dat ze willen isoleren, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Wij bieden jullie niet alleen korting, maar willen het jullie ook zo makkelijk mogelijk maken om te isoleren en energie te besparen en op te wekken via zonnepanelen.” 

De inwoners van het dorp Voorst, die zich aanmelden voor de collectieve inkoopactie, krijgen 20% korting op isoleren en € 20 korting per zonnepaneel. De kortingen zijn mogelijk omdat het een collectieve inkoopactie is en de energiecoöperatie twee partners heeft geselecteerd die een scherpe prijs bieden. Daarbij waren de voorwaarden: goede kwaliteit en flexibiliteit. Het grotendeels afronden van het project voor de zomer speelde eveneens een rol bij de selectie. De partners zijn Pluimers Isolatie voor het isoleren en Huis van Energie voor de zonnepanelen.

 

Duurzaamheid belangrijk voor Voorster Belang

Duurzaamheid is een hot item volgens Willem de Groot van Voorster Belang, een van de initiatiefnemers: “Wij ondersteunen dit initiatief van harte omdat het grootschalig is opgezet en het voordelen biedt voor inwoners in ons dorp.”

 

Isoleren

In veel woningen kan flink worden bespaard op de energierekening door beter te isoleren. Floris Smienk van Pluimers Isolatie licht deze avond het een en ander toe over de isolatiemogelijkheden binnen de collectieve inkoopactie. Denk daarbij aan bodem- en vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Daarnaast is dakisolatie mogelijk. Op de website www.zonenisolatiecollectief.nl/voorst is informatie beschikbaar en kunnen inwoners van het dorp Voorst zich aanmelden voor de inkoopactie. “Onze adviseurs kunnen via een speciaal programma uw woning inmeten en vervolgens kijken welke producten het beste bij uw woning passen”, aldus Smienk. Via de website kunnen aanvragers hun offerte en de besparingen inzien.

 

Volgens Smienk verdien je spouwmuurisolatie binnen 3 tot 5 jaar terug. De terugverdientijd voor vloerisolatie is 7 tot 8 jaar. Voor zonnepanelen is de terugverdientijd zo’n 7 jaar, maar dit ligt wel een beetje aan de ligging van het dak.

 

Actie alleen in dorp Voorst?Samen Energie Besparen in Dorp Voorst

We beginnen met dorp Voorst, omdat we de indruk hebben dat er hier veel belangstelling, zegt Hettinga. “Als de inkoopactie aanslaat, willen we deze actie verder uitrollen in de gemeente Voorst.”

 

Energiecoaches

Ook energiecoaches Gerrit Rutgers en Henk van der Zande zijn aanwezig bij de informatieavond om vragen te beantwoorden over energiebesparingsmogelijkheden. Mensen die last hebben van een onbehagelijk klimaat in huis, een hoge energierekening hebben of willen besparen en wat voor het milieu willen doen, maakten de afgelo

pen periode een gratis afspraak met een energiecoach. Op de vraag aan Gerrit Rutgers of je het best kunt isoleren of zonnepanelen kunt laten plaatsen, zegt hij ad rem: allebei. Hij voegt daar lachend aan toe: “Zorg er in ieder geval voor dat je de warmte binnenhoudt. Dat doe je met isoleren.”

 

Zonneveld VoorstSamen Energie Besparen in Dorp Voorst

Veel huizen zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat het dak niet goed ligt voor de zon, maar ook monumenten en huizen met een rieten dak zijn er niet geschikt voor. Daarom biedt EnergieRijk Voorst zonne-energie via het project ZonRijk Voorst.

 

Ook in het dorp Voorst wordt hard gewerkt aan een zonnepanelenproject, in dit geval een eerste zonneveld. Initiatiefnemer Dick Willemsen stelt gratis een kwart hectare beschikbaar voor mensen die zelf geen mogelijkheden hebben om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. “Ik denk dat het een mooi plan is. We kunnen daar zo’n 5

00 zonnepanelen kwijt.” Met de gemeente wordt nog wel onderhandeld over de vergunning. Wel heeft de gemeente inmiddels een legesvrijstelling van 75% goedgekeurd voor de aanleg van zonnevelden, wat de realisatie dichterbij brengt. “Het is een hoop geregel, maar we gaan er gewoon voor dat het zonneveld wordt gerealiseerd”, stelt Otto Hettinga van EnergieRijk Voorst.

 

Stimuleringslening duurzaamheid

Jelleke Bosma van de gemeente Voorst is ook aanwezig deze avond. Zij geeft aan dat inwoners die energiebesparende maatregelen willen treffen, maar het geld er niet voor hebben, de stimuleringslening duurzaamheid bij de gemeente kunnen aanvragen. Tegen een rentetarief van 2,1%

Samen Energie Besparen in Dorp Voorst

met een looptijd van tien jaar kunnen inwoners van de gemeente een bedrag tot maximaal € 15.000 lenen. Bijvoorbeeld om te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te installeren.

Inloopdagen 30 maart, 6 en 20 april

Voorster inwoner Tycho Tomassen is met Huis voor Energie (HvE) leverancier van de zonnepanelen voor de collectieve inkoopactie van EnergieRijk Voorst. Geïnteresseerde inwoners kunnen bij hem terecht met vragen over zonnepanelen. Daarnaast zijn er op 30 maart, 6 en 20 april inloopmiddagen over de collectieve inkoopactie. Dan kunnen inwoners hun vragen stellen over isoleren en zonnepanelen in het dorpshuis in Voorst van 15.00 tot 18.30 uur.

 

Samen Energie Besparen in Dorp Voorst Samen Energie Besparen in Dorp Voorst Samen Energie Besparen in Dorp Voorst Samen Energie Besparen in Dorp Voorst