Energiecoach Gerrit Rutgers: ‘We moeten echt allemaal voor 2050 om’

Bewoners in de gemeente Voorst kunnen deze winter opnieuw met hun vragen over energiebesparende maatregelen in hun woning terecht bij energiecoaches. De grote animo afgelopen voorjaar voor een – gratis – gesprek met een energiecoach hebben de gemeente Voorst en EnergieRijk Voorst doen besluiten om drie extra energiecoaches op te leiden. Heb je vragen of plannen om je huis te verduurzamen, dan kun je bij een van de vijf energiecoaches terecht.

Net voor de kerst hebben de nieuwe energiecoaches samen met negen andere mensen in de Stedendriehoek de training afgerond. Ze kunnen nu op pad met hun warmtecamera om huiseigenaren te laten zien in hoeverre hun woning energie ‘lekt’.

 

Gerrit Rutgers (69), voormalig directeur en hoofd technische dienst bij ESA, is een van de drie nieuwe energiecoaches die als vrijwilliger bij bewoners in de gemeente op bezoek gaat om samen de huidige situatie in kaart te brengen. Ook geeft hij de mensen handvatten welke duurzame maatregelen ze in hun woning kunnen treffen.

 

Gerrit las de advertentie in het Voorster Nieuws en vindt het leuk – mede door zijn technische achtergrond – mee te denken in oplossingen om besparingen te realiseren.

 

Als vrijwilliger is Gerrit Rutgers (69) zeer actief. Met een aantal buren heeft hij een aantal jaren geleden de IJsbaan in Twello nieuw leven ingeblazen. Daarnaast is hij secretaris bij de Oudheidkundige Kring Voorst en voormalig bestuurslid van de Deventer Watersport Vereniging.

 

Energiecoach Gerrit Rutgers

Energiecoach Gerrit Rutgers

Het afgelopen jaar heeft hij in zijn eigen woning ook besparingsmaatregelen getroffen. Inmiddels liggen er 25 zonnepanelen op het dak en heeft hij drie infraroodpanelen op de begane grond. “Deze week hebben we voor het eerst de verwarming aan op lage temperatuur en met de infraroodpanelen verwarmen we bij tot zo’n 22°C”, vertelt hij.

 

De energiecoach deed dit jaar ook mee aan de Open Huizenroute. Er kwamen verschillende mensen die geïnteresseerd waren in de infraroodpanelen. “Ik kon hen uit eigen ervaring vertellen hoe dit werkt en wat de voordelen zijn.” Elektriciteit is (voorlopig nog) duurder dan gas per eenheid energie. “Maar wij gebruiken hiervoor de overcapaciteit uit de zonnepanelen.”

 

Investeren

Gerrit erkent, dat hij nog meer maatregelen zou kunnen treffen, maar is wel van mening dat de investering ook iets moet opleveren. “Ik heb een huis uit 1982 en daar zit al wel dubbelglas in. Dit is natuurlijk niet zo goed als HR++. Om dit glas alleen om die reden te vervangen, is zonde. De investering zie je echt niet terug op je energierekening,” meent hij.

 

Als ik nu een nieuwe woning zou bouwen, dan wordt het anders, voegt hij daaraan toe. “Dan zou ik meer energiebesparende maatregelen treffen.” Hij noemt o.a.:

  • een warmtepomp;
  • overal in huis infraroodpanelen. Als bijkomende voordelen noemt hij: geen lelijke radiatoren meer in huis en minder leidingwerk;
  • en vloerverwarming in de woonkamer.

 

Tools

Gerrit heeft al vier afspraken met huiseigenaren ingepland. Tijdens de gesprekken gebruikt hij een aantal tools, waaronder de warmtecamera en de huisscan. De warmtecamera is een mooi hulpmiddel om te onderzoeken waar in de woning energie verloren gaat.

De huisscan geeft op basis van je huidige energiekosten en een aantal vragen over jouw woning en energieverbruik een besparingsadvies.

 

Vervolggesprek met energiecoach

Over het algemeen vindt er één gesprek plaats met de energiecoach, maar bewoners kunnen ook een vervolggesprek aanvragen. “We helpen mensen richting te geven aan de mogelijkheden in hun huidige situatie. Als ze daarover later nog vragen hebben, dan kunnen we een vervolgafspraak maken.” Willen ze echter een concreet advies, dan kunnen de coaches hen bijvoorbeeld doorverwijzen naar de energieadviseurs van het regionaal energieloket.

 

Subsidiemogelijkheden

Voor een aantal energiebesparende maatregelen kunnen huiseigenaren in aanmerking komen voor subsidie of een energiebespaarlening. Daarom is het goed nu alvast te onderzoeken wat je kunt doen om je huis energiezuinig te maken, geeft Gerrit mee.

 

Tot slot ‘waarschuwt’ de energiecoach dat onze huizen allemaal voor 2050 gasloos moeten zijn. Hou daar ook rekening mee als je aan vervanging toe bent voor koken, warm water en cv-ketel.

 

Meer weten? Maak dan – gratis – een afspraak met een energiecoach

Vul het formulier in of bel de gemeente Voorst voor een afspraak met een energiecoach: 0571-279911.

 

Gepubliceerd in Voorster Nieuws, week 1