Brasserie Korderijnk wil investeren in zonnepanelen

Brasserie-Restaurant Korderijnk wil meedoen aan collectief zonnepanelenproject ZonRijk Voorst

Ledverlichting, isolatie, waterloze urinoirs en nu zonnepanelen op het dak. Allemaal duurzame maatregelen die Brasserie-Restaurant Korderijnk uit Twello neemt om energie te besparen. Korderijnk is de eerste ondernemer in Twello die mee wil doen aan een collectief zonnepanelenproject, ZonRijk Voorst van energiecoöperatie EnergieRijk Voorst. Eigenaar Rogier Korderijnk: “Als we onze kinderen – 12 en 8 jaar oud – een toekomst willen bieden in ons bedrijf, dan moet je met de tijd meegaan en ook investeren in duurzaamheid.”

Brasserie-restaurant Korderijnk is een van de drie locaties waar in totaal zo’n 460 zonnepanelen worden geplaatst. Naast Korderijnk stelt de gemeente Voorst het dak op de sporthal bij SV Twello aan de Zuiderlaan en het dak van Het Parkeerhuis in Twello beschikbaar. Op het dak van de brasserie komen ongeveer 80 zonnepanelen. Daarmee zet het horecabedrijf een volgende stap in duurzame investeringen. “Als je niet innoveert, dan besta je ook geen 100 jaar en is je bedrijf niet levensvatbaar en toekomstbestendig. Daarbij horen dus ook duurzame investeringen”, meent Rogier Korderijnk.

Zonnepanelen

We waren al een paar jaar bezig hoe we onze platte daken zouden kunnen gebruiken voor zonnepanelen, vertelt Korderijnk. Nu stelt het bedrijf het dak beschikbaar aan EnergieRijk Voorst voor haar collectieve zonne-energieproject. Zo’n installatie volledig zelf financieren is voor de ondernemer niet te doen. “Als we zo’n installatie zelf zouden plaatsen en terug zouden willen verdienen, zouden we drie keer zoveel panelen nodig hebben.”

Door de samenwerking met EnergieRijk Voorst aan te gaan, is de investering wel mogelijk.

EnergieRijk Voorst wordt in eerste instantie eigenaar van de installatie en plaatst de zonnepanelen. De afspraak is dat Korderijnk de zonnepanelen na tien jaar overneemt. Deelnemers aan ZonRijk Voorst krijgen dan van de energiecoöperatie een vergoeding voor de opbrengst naar rato van het aantal aandelen in het project. “Op deze manier is het voor ons te financieren. Het is duurzaam, het is goed voor het milieu en – ook niet onbelangrijk – goed voor de eigen portemonnee.”

Verbouwing Korderijnk

In 2008 werd het voormalige Stationskoffiehuis verbouwd tot een Brasserie-Restaurant met een nieuwe multifunctionele zaal. Een mooi moment om de eerste duurzame maatregelen te nemen, vond Rogier Korderijnk indertijd.

Bij de bouw van de nieuwe zaal werd tegelijkertijd ook het dak van de oude zaal vernieuwd. De stookkosten gingen daarmee procentueel gezien eerder omlaag dan omhoog, zegt Korderijnk. “In de oude zaal verloren we door het dak enorm veel energie en dat hebben we toen maar direct meegenomen op advies van onze installateur, Van Niel Installatietechniek.”

Bij de verbouwing is er ook veel hergebruikt. Het hout uit de sloop van de oude zaak bijvoorbeeld is later verzaagd en ligt nu als vloer in het restaurant. En de oude tegels liggen nu in het magazijn.

Ledverlichting

Bij elke nieuwe investering kijken we naar duurzame oplossingen. Voor 80% is het bedrijf inmiddels over op ledverlichting. Dat doen we gefaseerd. Nog een half jaar en dan is alles led. Waar we in het begin tegenaan liepen was dat alles kil en koud werd door de verlichting met led, maar zo langzamerhand is er steeds sfeervolle en goed dimbare ledverlichting verkrijgbaar.

Waterbesparing

De zes urinoirs op de herentoiletten zijn inmiddels helemaal zonder waterspoeling. Die urinoirs gebruiken geen water meer. Een enorme besparing volgens de horeca-eigenaar. Installateur Van Niel wees ons indertijd op die urinoirs en we zijn toen bij AOC in Twello gaan kijken, waar ze de eerste urinoirs in gebruik hadden genomen.

Win-win

Op een bepaald moment wordt het ook leuk om met duurzame oplossingen bezig te zijn, vindt Korderijnk. Je gaat zoeken naar wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Waar kun je besparen? Waarin moet je investeren en waar ligt de hoogste nood? Voor ons was het isoleren van het pand de eerste stap. Goed isoleren was natuurlijk ook nodig in verband met de geluidshinderwetgeving. De grootste oppervlaktes, de zalen, zijn inmiddels op peil. Led, waterbesparing en nu de zonnepalen. Al met al is het een win-winsituatie volgens Korderijnk. “Je bent duurzaam bezig voor de lange termijn, je biedt mensen in het dorp, die geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen, mogelijkheden en we hebben er op de lange termijn profijt van in de zaak.”

Sportpark en parkeergarage

Wethouder duurzaamheid Arjen Lagerweij is ook enthousiast over het project en de samenwerking tussen de verschillende partijen. “Een prachtige combinatie tussen de gemeente, de energiecoöperatie, een sportclub en een restaurant. Bij SV Twello komt nu niet alleen energie van de sporters vrij, maar komt er ook energie vrij van de zon. Daarnaast blijft het natuurlijk een geweldige uitkomst voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben om toch energie op te wekken.”

Duurzame toekomst

Als je je kinderen een toekomst wilt bieden, dan moet je ervoor zorgen dat je bedrijf bij de tijd is, vindt Korderijnk. “Zo doen we dat al vier generaties. Elke generatie heeft ervoor gezorgd dat de volgende generatie niet ineens voor torenhoge investeringen kwam te staan. Dat betekent dat je investeert, verbouwt en aflost. Als dan de volgende generatie het stokje overneemt en ook wil investeren, dan kan dat ook. En als je in de huidige tijd leeft, draait het dus ook om duurzaamheid”, aldus Rogier Korderijnk.

Info-avond 18 mei

Donderdagavond 18 mei organiseert EnergieRijk Voorst, om 19.30 uur, voor bewoners, die kunnen deelnemen aan het zonnepanelenproject ZonRijk Voorst een info-avond bij SV Twello in de sporthal aan de Zuiderlaan. Een dag eerder organiseert SV Twello voor haar leden ook een informatiebijeenkomst. Wil je meedoen, dan moet je woonachtig zijn in het gebied van de zogenoemde postcoderoos: 7391, 7392, 7395, 7396, 7439 en 7384.

Meer informatie over ZonRijk Voorst

 

Bericht getagd met ,