EnergieRijk Voorst start nieuw zonnepanelenproject ‘ZonRijk Voorst’

Energiecoöperatie EnergieRijk Voorst start een nieuw collectief zonnepanelenproject: ZonRijk Voorst. Op een drietal daken in Twello worden zo’n 460 zonnepanelen geplaatst. Donderdag 18 mei a.s. organiseert de energiecoöperatie een informatiebijeenkomst in de Sporthal in Twello voor inwoners van Twello en een aantal omliggende dorpen die graag over willen stappen op zonne-energie.

 

Zonne-energie of zonnepanelen op het dak is niet voor iedereen weggelegd. Gebrek aan ruimte of een ongunstige schaduwligging van je woning maken dit bijvoorbeeld voor individuele huishoudens onmogelijk. Reden voor duurzame energiecoöperatie EnergieRijk Voorst om de mogelijkheden te onderzoeken voor een collectief zonnepanelenproject op geschikte daken in de gemeente. Met de gemeente Voorst is nu overeenstemming bereikt over de plaatsing van zonnepanelen op de daken van de Sporthal aan de Zuiderlaan en Het Parkeerhuis aan de Van Spiegelstraat in Twello.

Impressie Parkeerhuis in Twello met zonnepanelen

Wethouder duurzaamheid Arjen Lagerweij is enthousiast over de samenwerking tussen de verschillende partijen. “De zonnepanelen worden zowel op de gebouwen van SV Twello, de parkeergarage in Twello en restaurant Korderijnk geplaatst. Een prachtige combinatie tussen de gemeente, de energiecorporatie, een sportclub en een restaurant. Bij SV Twello komt nu niet alleen energie van de sporters vrij, maar komt er ook energie vrij van de zon. Daarnaast blijft het natuurlijk een geweldige uitkomst voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben om toch energie op te wekken.”

Naast de gemeente laat voor het eerst ook een Twellose ondernemer, Rogier Korderijnk van Brasserie Restaurant Korderijnk, op het dak van zijn bedrijf zonnepanelen plaatsen voor het duurzame energieproject. Twello wordt daarmee zo’n 460 zonnepanelen rijker.

Joop Hasselman, voorzitter van EnergieRijk Voorst over het nieuwe project: “We hebben met het project Zon op gemeentehuis bewezen dat we het kunnen. Samen met de inwoners van de gemeente zullen we opnieuw bewijzen dat we het kunnen: stap voor stap Voorst duurzamer maken. Geweldig ook dat voor het eerst een bedrijf meedoet, een voorbeeld voor de gemeente. Restaurant Brasserie Korderijnk investeert zo in een duurzame toekomst voor het bedrijf.”

Voor wie?

Bewoners die graag willen overstappen op zonne-energie kunnen zich aanmelden. Voorwaarde voor deelname is wel, dat je in de zogenoemde ‘postcoderoos van Twello’ woont. Deelnemen kunnen inwoners van Twello (7391 en 7392) en de postcodegebieden 7395 (Teuge), 7396 (Terwolde), 7439 (Steenenkamer) en 7384 (Wilp).

Aantrekkelijke investering

Deelnemers kunnen certificaten kopen ter waarde van 275 euro en worden lid van de energiecoöperatie. Met ieder certificaat wordt een zonnepaneel gefinancierd, die naar verwachting zo’n 215 kWh oplevert. Naast korting op de energiebelasting voor de opgewekte energie, worden er ook inkomsten gegenereerd uit de verkoop van de opgewekte energie via Greenchoice. Met een investering van € 275 per paneel verwacht de coöperatie dat een paneel in vijftien jaar zo’n € 510 opbrengt. Je levert zo niet alleen een bijdrage aan een duurzamer Voorst, maar het is ook een aantrekkelijke investering.

Eerdere initiatieven

Eerder initieerde de energiecoöperatie in de gemeente Voorst ook al twee zonnepanelenprojecten: in 2011 werd samengewerkt met een zestal lokale installatiebedrijven voor de plaatsing van zonnepanelen op zo’n 70 particuliere daken. In 2015 zijn op het gemeentehuis van Voorst 400 zonnepanelen gelegd, die eigendom zijn van ruim 50 eigenaren.

Informatiebijeenkomst 18 mei

Donderdag 18 mei organiseert EnergieRijk Voorst, om 19.30 uur, voor bewoners, die kunnen deelnemen aan het zonnepanelenproject een informatiebijeenkomst in Sporthal Zuiderlaan – een van de locaties waar de zonnepanelen worden geplaatst. Een dag eerder organiseert SV Twello voor haar leden ook een informatiebijeenkomst.

Wil het project doorgang vinden, dan moeten er voor eind 2017 wel minimaal 50 aanmeldingen zijn voor ZonRijk Voorst.

 

MEER INFORMATIE OVER ZONRIJK VOORST

Meer informatie over het zonnepanelenproject vindt u in de Projectbeschrijving ZonRijk Voorst.

INTERESSE OM DEEL TE NEMEN?

Woont u in het gebied van de postcoderoosregeling (zie hierboven), dan kunt u deelnemen. Vul het interesseformulier ZonRijk Voorst in en geef aan voor hoeveel panelen u overweegt deel te nemen. Wij houden u dan op de hoogte van de voortgang van het zonnepanelenproject.

Interesseformulier ZonRijk Voorst