Wooncoach Gerda Jonker: ‘We zijn geen energiecoach, maar wooncoach’

Gerda Jonker, wooncoachInwoners van de gemeente Voorst kunnen sinds kort gratis een afspraak maken met een wooncoach over energiebesparingsmogelijkheden in hun woning. Gerda Jonker is één van de wooncoaches: “Niet alleen over besparingsmogelijkheden en subsidiemogelijkheden, maar ze kunnen ook bij ons terecht als ze bijvoorbeeld langer thuis willen blijven wonen en daarvoor voorzieningen, zoals een traplift, nodig hebben.”

Gerda Jonker (64) werkt als vrijwilliger vier ochtenden per week op een basisschool waar ze kinderen helpt met rekenen. Ze komt uit het onderwijs, waar ze lesgaf in biologie en wiskunde en woont nu zo’n vijf jaar in de gemeente. Het is voor haar een soort vanzelfsprekendheid, nu ze geen baan meer heeft, om zich nuttig te maken. Daarom heeft ze zich aangemeld als vrijwilliger voor de functie van wooncoach.

De wooncoach wil graag mensen helpen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. “Mijn ouders konden tot aan hun einde thuis blijven wonen. Dat is zo fantastisch. Terwijl ik ooms en tantes naar een bejaardentehuis heb zien gaan. En dat was regelmatig een drama.”

Energielabel

Evenals in veel andere gemeenten zijn er in de gemeente Voorst veel woningen die nog niet energiezuinig zijn. Bijna de helft van de bestaande woningen heeft een energielabel D of slechter. Gerda woont zelf in een energiezuinige nieuwbouwwoning (energielabel A). “Wil je je huis verkopen, dan moet je inmiddels verplicht een energielabel hebben. Het is zinvol om bijtijds subsidies aan te grijpen om in de toekomst plotse en forse investeringskosten te voorkomen.” Dus investeren in energiebesparende maatregelen levert niet alleen meer wooncomfort en een lagere energierekening op, maar wordt ook belangrijk als je je huis wilt gaan verkopen.

Tools

De huisscan is een mooie tool om te gebruiken in de gesprekken met bewoners over hun woonsituatie. Deze scan geeft inzicht in de maatregelen die je kunt nemen, zoals isoleren van vloeren, de spouwmuur of het dak. “Ik probeer te stimuleren dat mensen erover gaan nadenken: de huisscan en de warmtecamera helpen om mensen bewuster te maken en te laten zien dat er energie – en daarmee geld – weglekt in hun woning.”

Wooncomfort

Ik ben geen energiecoach, maar wooncoach, vertelt Gerda. Het wooncomfort kan van alle kanten negatief worden beïnvloed. “Als we bellen om de definitieve afspraak te maken, spreken we af wat het doel van het gesprek is. Naast energie besparen, mag het dus ook gaan over geldproblemen, geluidsoverlast, of je bijvoorbeeld niet happy voelen in je woning. Wij brengen mensen dan in contact met de juiste mensen.”

Leefbaar klimaat

De wooncoach doet ook een oproep aan de opa’s en de oma’s om een bijdrage te leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot, zodat “er voor onze kleinkinderen in de toekomst ook nog een leefbaar klimaat is. Wij als grootouders hebben de tijd en de middelen om in actie te komen. Ik ga in ieder geval zelf proberen voor 2030 nul op de energiemeter te hebben.”

Ook een gratis afspraak met een van de wooncoaches?

Ga dan naar www.energierijkvoorst.nl of bel de gemeente Voorst, telefoon 0571-279911.