Energiecoach John Kempink: ‘We informeren graag over energie besparen’

John Kempink (57) woont in Twello

Sinds begin deze maand zijn er drie energiecoaches in de gemeente Voorst actief. Ze helpen mensen geheel vrijblijvend en gratis met informatie over energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen woning. John Kempink is een van die energiecoaches. “We gaan op basis van de behoefte van mensen het gesprek aan. We helpen mensen met informatie, we zijn geen bouwkundig adviseur.”

John Kempink (57) woont in Twello en heeft als vrijwilliger op de vacature voor energiecoach gereageerd om zijn kennis en horizon te verbreden en mensen te helpen stappen te zetten op het gebied van het milieu en duurzame maatregelen.

Opleiding

In vier avonden zijn de energiecoaches voorbereid om mensen wegwijs te maken welke maatregelen ze kunnen nemen in hun eigen woning. “We hebben bijvoorbeeld een avond over besparingsmogelijkheden gehad. Daarnaast hebben we uitgebreid uitleg gehad over de tools – de warmtecamera en de huisscan – die we gebruiken in onze gesprekken met bewoners.” En als gesprekspartners voor bewoners waren gesprekstechnieken eveneens een belangrijk onderdeel in het opleidingstraject, vertelt John.

Tochthond

John vindt het belangrijk dat er in Nederland goed en eenduidig wordt gecommuniceerd over besparingsmogelijkheden. Hij noemt als positief voorbeeld de tochthond-campagne ‘Energie besparen doe je nu’ over de isolatiemogelijkheden in je huis. “We moeten veel vaker getriggerd worden om stappen te zetten. Maatregelen zoals isolatie, energiezuinige lampen en bijvoorbeeld radiatorfolie, daar begin je mee.”

Veel interesse

In korte tijd zijn er al zo’n twintig mensen, die zich hebben aangemeld voor een afspraak met een energiecoach. “We creëren interesse voor het besparen van energie en geven informatie. We helpen bewoners op weg om meer inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen, die ze in hun woning kunnen treffen.” De energiecoach benadrukt daarbij wel, dat mensen uiteindelijk zelf de stappen moeten zetten om verbeteringen in hun huis door te voeren.

Energieloket

Via de huisscan op het online Energieloket wordt duidelijk wat in jouw situatie het meeste oplevert en welke subsidiemogelijkheden er zijn. De energiecoach doorloopt samen met de bewoner een aantal basisvragen over de woning waarmee inzichtelijk wordt hoe energiezuinig de woning is. Uiteindelijk leidt de scan tot een advies welke maatregelen je kunt treffen in je eigen huis. Mensen kunnen die huisscan ook zelf doen op de website van het Energieloket, merkt John op. En wil je meer inhoudelijk advies, dan kun je natuurlijk altijd een bouwkundig adviseur inschakelen. Via het Energieloket is het ook mogelijkheid om een onafhankelijk adviseur in te schakelen. Zo’n gesprek kost circa € 250.

De rol van de energiecoaches in de gemeente is het helpen van bewoners met bewustwording en het aandragen van tips voor energiebesparingsmaatregelen in hun eigen woning. Dat ziet energiecoach John Kempink als een mooie uitdaging.

Over John Kempink

John Kempink (57) woont in Twello, is getrouwd met Irma en vader van Steff en Emmy. John speelt bugel bij de fanfare Excelsior, schenkt koffie als vrijwilliger bij woonzorgcentrum het Grotenhuis en volleybalt bij SV Twello.

Ook een gratis afspraak met een van de energiecoaches?

Ga dan naar het aanmeldformulier of bel de gemeente Voorst, telefoon 0571-279911.