Wooncoach Rick Boerkamp: ‘We helpen bewoners graag om energie te besparen’

Rick Boerkamp

Rick (26) woont in Twello en studeerde Natuur en Communicatie in Wageningen. Hij zet zich in voor het milieu en is politiek actief.

Vanaf deze maand starten drie wooncoaches in de gemeente Voorst. Ze informeren inwoners over energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen woning. Rick Boerkamp is één van de wooncoaches en heeft zin om te starten: “Ik vind het klimaat en energie erg belangrijk en vind het leuk om heel praktisch mensen wegwijs te maken.”

Na zijn studie Natuur en Communicatie in Wageningen werkte Rick Boerkamp uit Twello het afgelopen jaar voor de Gemeente Voorst. Hier hield hij zich onder meer bezig met de introductie van de plastic container in de gemeente. Zijn interesse voor het milieu ontstond al op de middelbare school toen hij de documentaire ‘An Inconvenient Truth’ over de opwarming van de aarde zag. Deze film heeft wereldwijd enorm bijgedragen aan het klimaatbewustzijn, vertelt hij, en “ook bij mij”.

De bedoeling is dat de wooncoaches vooral bewustwording en inzicht creëren bij de bewoners, vertelt Rick. “We brengen samen met de bewoners in kaart wat de huidige situatie in je woning is en bespreken de besparingsmogelijkheden. Maar we geven geen advies over bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of isolatie. Dat is niet onze taak.”

Opleiding

Samen met de andere wooncoaches, Gerda Jonker en John Kempink, hebben ze in vier avonden een korte opleiding gevolgd. Daar werd onder andere ook de huisscan uitgelegd. De huisscan is een mooie leidraad voor het gesprek met de bewoners volgens Rick. Aan de hand van het type woning, bouwjaar en het beantwoorden van enkele korte vragen, krijg je een duidelijk beeld van de besparingsmogelijkheden voor jouw woning. “En we wijzen mensen bijvoorbeeld ook op de subsidiemogelijkheden en daar waar mogelijk geven we besparingstips.”

Geld besparen of wooncomfort?

Als je wilt beginnen met het verduurzamen van je woning, is het goed om te bedenken wat je uitgangspunten zijn. “Mijn vader vroeg mij bijvoorbeeld of hij een warmtepomp zou moeten aanschaffen. Toen vroeg ik hem toch eerst waarom. Wil je geld besparen, wil je meer wooncomfort? Of streef je naar een energieneutrale woning? Daarover moet je wel goed nadenken.”

Naast de huisscan gebruiken de wooncoaches als hulpmiddel een warmtecamera.  Met deze camera kun je warmtebeelden van de woning maken en wordt zichtbaar waar in je huis warmte lekt. Hiermee kun je zien waar je aanpassingen kunt doorvoeren om op je stookkosten te besparen. “Een afdruk van de warmtebeelden kunnen we naar de bewoner mailen”, zegt Rick.

Afspraak

Als mensen een afspraak willen maken met een wooncoach kunnen ze op de site van EnergieRijk Voorst het formulier invullen of ze kunnen via de gemeente Voorst contact opnemen. “Wij bellen de mensen terug, inventariseren hun vragen en maken een gratis afspraak bij hen thuis.”

Direct een afspraak maken?

Ga naar het aanmeldformulier of bel de gemeente Voorst, telefoon 0571-279911.