Wooncoaches helpen bij energiebesparing in Voorst

Inwoners van de gemeente Voorst kunnen vanaf maart een wooncoach inschakelen voor een gratis gesprek over energiebesparingsmogelijkheden in hun eigen woning. De gemeente Voorst heeft daartoe in samenwerking met EnergieRijk Voorst de afgelopen maanden drie wooncoaches opgeleid. Ook kun je sinds kort terecht bij het online Energieloket voor allerlei informatie over populaire energiebesparingsmaatregelen en subsidiemogelijkheden.  

Zoals iedereen voor energie betaalt, kan ook iedereen geld besparen. Energie besparen lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Eenvoudige maatregelen en bewuster gedrag kunnen al tot een aanzienlijke besparing leiden. De drie wooncoaches helpen daarbij. Ze gaan vanaf maart op pad met hun warmtecamera om inwoners van de gemeente Voorst te helpen hun woning te verduurzamen. Wie wil er nu niet een lagere energierekening?

Gratis advies

De wooncoaches komen op afspraak aan huis. Samen inventariseer je aan de hand van een huisscan hoe je je energiekosten kunt verlagen. Door je woning energiezuiniger te maken, verbeter je het comfort in je huis.

De wooncoach helpt je om inzicht te krijgen in de opbrengsten en kosten van energiebesparende maatregelen. Laagdrempelige maatregelen zoals tochtstrippen, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Maar ook bijvoorbeeld vloer- en gevelisolatie, de verwarmingsinstallatie en andere duurzame energiemaatregelen.

Langer zelfstandig wonen

Bij de wooncoach kun je ook terecht met andere vragen. Bijvoorbeeld over vragen over aanpassingen in je woning omdat je langer zelfstandig thuis wilt blijven wonen. Mocht u vragen hebben of hulp nodig hebben bij de administratie, financiën of eenzaamheid dan zullen de wooncoaches samen met jou een afspraak maken met Maatschappelijk Netwerk Voorst. 

Subsidiemogelijkheden

Het mooie is dat er op het gebied van energiebesparing en energieopwekking tal van subsidiemogelijkheden zijn. De wooncoach wijst je in het gesprek op die subsidiemogelijkheden en helpt je je weg te vinden in het subsidielandschap.

Waarom wooncoaches?

Joop Hasselman, voorzitter van EnergieRijk Voorst, is er duidelijk over waarom voor wooncoaches gekozen is: “Voorlichting over energiebesparing leidt niet vanzelf tot het nemen van maatregelen door woningeigenaren, zoals het aanbieden van producten ook niet automatisch leidt tot koop door consumenten. Direct, persoonlijk contact met consumenten blijkt veel beter te werken. Zeker als je de besparingsmogelijkheden inzichtelijk maakt en dat kunnen de wooncoaches. Daarom zetten de gemeente Voost en duurzame energiecoöperatie EnergieRijk Voorst vanaf maart wooncoaches in.”

Digitaal energieloket

Arjen Lagerweij, wethouder duurzaamheid van de gemeente Voorst, wijst op het onlangs geopende digitale energieloket: “Het Voorster energieloket helpt mensen op weg die vaak door de bomen het bos niet meer zien. Het energieloket zet overzichtelijk de mogelijkheden voor isolatie en het opwekken van energie op een rij. Door middel van de huisscan kan je eenvoudig zien welke maatregelen het beste aan een woning genomen kunnen worden. Mocht je liever een persoonlijk gesprek hebben of hulp nodig hebben met de huisscan dan kan de wooncoach hierbij helpen. Een leuke extra is dat de wooncoaches over een warmtecamera beschikken. Ze maken een warmtebeeld van je huis, zodat je direct kunt zien waar de meeste warmte in je woning verloren gaat.”
Hij voegt eraan toe: “Verduurzaming begint met energiebesparing. Want wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu!”

Energiebesparende maatregelen zorgen voor een lagere energierekening én een verbeterd wooncomfort. En het is goed voor het milieu. De wooncoaches in Voorst helpen daarbij.

GRATIS AFSPRAAK MET EEN WOONCOACH

Inwoners van de gemeente Voorst kunnen een afspraak maken met een van de wooncoaches via het aanmeldformulier. Of bel de gemeente Voorst: 0571-279911. Een van de wooncoaches neemt dan binnen drie dagen contact op.