Nieuwe subsidieregeling energiebesparing voor huiseigenaren

 

subsidieregeling energiebesparing eigen huis 2016

Goed nieuws voor huiseigenaren! Het Rijk heeft ruim 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen in huis doorvoeren via de subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Over het algemeen geldt dat je bij twee of meer isolerende maatregelen (denk aan: vloerisolatie, dubbel glas, dakisolatie, gevelisolatie) 20 procent van de kosten als subsidie ontvangt. Een gemiddelde investering voor isolerende voorzieningen blijkt in de praktijk € 4.000 te zijn en dat betekent dat de subsidie al snel kan oplopen tot € 800.

Verdere voorwaarden subsidieregeling energiebesparing

Daarnaast zijn er een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie isolatie:

  • De subsidie voor isolatie is eenmalig.
  • Je neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen.
  • De maatregelen moeten worden uitgevoerd binnen 4 maanden na het besluit over de aanvraag.
  • Je huis mag geen woonboot, woonwagen, recreatie- of vakantiewoning of tweede huis zijn.
  • Bij dak- en/of vloerisolatie moet je de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van je woning.

Drie pakketten isolerende maatregelen

Er zijn drie pakketten met maatregelen samengesteld. We noemen ze voor het gemak maar even: een basispakket, een pluspakket en een pakket met extra energiezuinige maatregelen.

Basispakket

Om voor de basissubsidie in aanmerking te komen dien je minstens twee verschillende soorten isolatie toe te passen. Dat kan door isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur of door het aanbrengen van hoog rendement glas. Met de subsidie bespaar je zo’n 20% op de totale kosten.

Pluspakket (voor aanvullende maatregelen)

Voer je als huiseigenaar twee of meer energiebesparende maatregelen uit het basispakket van de subsidieregeling uit? Daarboven kun je ook nog in aanmerking komen voor de volgende energiebesparende maatregelen en ontvang je daarvoor extra subsidie:

  • Isolerende deuren. De deur wordt vervangen door een isolerende deur met een maximale U waarde van 2,0. Hiervoor ontvang je een subsidie van € 120 per m2.
  • Isolerend kozijn bij het plaatsen van triple glas. Bij het plaatsen van triple glas wordt een isolerend kozijn geplaatst met een max. U-waarde van 1,5. Hiervoor ontvang je een subsidie van € 45 per m2.
  • Energiezuinige ventilatiesystemen. Drie energiezuinige ventilatiesystemen komen in aanmerking voor een subsidie van € 800. Deze systemen zijn: CO2-gestuurd ventilatiesysteem, centraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning, decentraal gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw).
  • Douche met warmterugwinning. Als je voor het eerst een douche wtw systeem aanlegt ontvang je een subsidie van € 140 en bij het eerste keer aanleggen van een douchebak wtw systeem ontvang je € 390.
  • Waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem. Als een monteur ervoor zorgt dat het warme water op een goede manier over uw verwarmingssysteem wordt verdeeld verhoogt dit je rendement. Per woning maak je kans op een subsidie van €60.

Zeer energiezuinig pakket

Voorzie je als woningeigenaar je hele huis van een zeer energiezuinig pakket aan energiebesparende maatregelen volgens de subsidieregeling? Waarbij je een energieneutraal doel ambieert? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het ‘zeer energiezuinig pakket’. Dit is een samenhangend pakket aan maatregelen, waarbij er extra hoge eisen zijn gesteld aan de isolatiewaardes. De maatregelen die je treft moeten dan voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid. Lees de exacte voorwaarden hier. Mocht jouw huis hieraan voldoen dan ontvang je een bonus subsidie van € 4.000.

Subsidieregeling voor maatwerkadvies en energieprestatiegarantie

Ook is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor een maatwerkadvies en een energieprestatiegarantie.

Maatwerkadvies (maximale subsidie € 150).

Bij een maatwerkadvies komt een gecertificeerde adviseur bij je thuis langs voor een woningopname. Na afloop hiervan ontvang je een gedetailleerd rapport met aanbevelingen welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning mogelijk en slim zijn.

Energieprestatiegarantie (max. subsidie €200).

Met een energieprestatiegarantie ben je verzekerd tegen het niet naleven van gemaakte afspraken door de uitvoerder. Met deze verzekering heb je de zekerheid dat de maatregelen ook echt goed uitgevoerd worden en dat de beloofde energiebesparing daadwerkelijk behaald wordt. Let op: de energieprestatiegarantie kan per aanbieder verschillen. De subsidie bedraagt 50% van de afsluitkosten inclusief BTW, met een maximum van € 200.

Subsidie 2016 – 2018

De subsidie is aan te vragen vanaf 15 september 2016 tot en met 31 december 2018. De regeling Subsidie energiebesparing eigen huis 2016 is te combineren met gemeentelijke of provinciale maatregelen.

Ook subsidie voor VVE’s

Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie in 2016. Voor VvE’s is er daarnaast ook subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Echter als jouw VvE al een subsidie heeft ontvangen voor isolatie energiebesparende maatregelen heb jij als particulier hier geen recht meer op. Andersom geldt dit ook.  Check dit dus van tevoren met jouw VvE. Meer informatie over de subsidieregeling energiebesparing eigen huis 2016 en de voorwaarden is te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.