Komt het wel goed?

Het lijkt wel of iedereen momenteel met duurzame energie bezig is. Als je de tv of radio aanzet of de krant openslaat komen de nieuwsberichten en reclames over duurzame energie naar je toe. De energiemaatschappijen buitelen over elkaar heen met iPads, slimme thermostaten en de allerbeste aanbiedingen voor groene energie. Je zou denken dat het allemaal wel goed komt.

Of toch niet?
Vorige week stond in de krant: ?Nederland behoort tot de Europese achterhoede wat betreft duurzame energie. Samen met drie andere landen was Nederland in 2012 binnen de Europese Unie het verst verwijderd van het streefpercentage duurzame energie per 2020. Alleen Malta en Luxemburg doen het slechter dan Nederland? . Het wordt dus hoog tijd dat we een inhaalslag maken. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar ?

rokende fabriekDe elektriciteitscentrales van de meeste energiebedrijven werken op kolen, huisvuil en gas. Als zij omschakelen naar duurzame energie, werken deze centrales minder effici?nt en maken ze verlies. De goedkope groene stroom uit Duitsland beschouwen zij als oneerlijke concurrentie. En omdat veel energie-maatschappijen momenteel verlies geven, investeren zij nauwelijks in groene energie.
Maar ook de overheid hinkt op twee gedachten. Vol inzetten op duurzame energie, maar ook de belangen van de traditionele energiesector beschermen. Het onlangs gesloten Nationaal Energieakkoord is een stapje in de goede richting, maar de verwachting is niet dat dit de gewenste versnelling oplevert.

Of toch wel?
Maar er gebeurt ook iets moois in Nederland. In veel dorpen en steden komen burgers en ondernemers bij elkaar. Zij vinden duurzame energie belangrijk en zij geloven dat zij dat samen voor elkaar kunnen krijgen. In Nederland zijn inmiddels meer dan 500 lokale duurzame energie-initiatieven. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de collectieve inkoop van zonnepanelen en groene stroom, ontzorgen huishoudens bij energiebesparing en realiseren collectieve zonnedaken, windmolens, biovergisters en houtkachels.
EnergieRijk Voorst doet dit in de gemeente Voorst. Met als belangrijkste reden: zelf de handen uit de mouwen steken, duurzame energie opwekken in Voorst, besparen op de energierekening en versterken van de lokale economie en de samenhorigheid. Doel is dat Voorst in 2030 voor de helft voorziet in groene stroom.

Doe mee!
Via EnergieRijk Voorst hebben bijna 150 huishoudens zonnepanelen op hun dak en diverse woningen zijn energiezuiniger gemaakt. Daar blijft het niet bij. Er zijn diverse projecten in voorbereiding om duurzame energie op te wekken voor Voorstenaren en geld te besparen. Voorbeelden zijn: zonnepanelen op scholen en op het gemeentehuis en zonnepanelen voor huurwoningen. Daarnaast verkennen we de mogelijkheid van een groot zonneveld en de voors en tegens van windenergie in Voorst.

Het is leerzaam en vooral ook leuk om hier gezamenlijk aan te werken. Wil je meedoen? Meld je aan via info@energierijkvoorst.nl. Je hoeft echt geen expert te zijn. Kennis van financi?n, organiseren, communicatie, techniek of gewoon veel enthousiasme, is van harte welkom.