Douche of bad: geniet ervan!
- dec
- 20
We doen het iedere dag: wassen, douchen of in bad. Het is een ?way of live? geworden. De badkamer is een plek geworden waar we vaak zijn. Om weer schoon te worden of om te relaxen.?Maar hoeveel water en energie zijn we kwijt aan onze dagelijkse schoonmaakbeurt? En hoeveel kost dat eigenlijk? We hebben het voor u op een rijtje gezet.?
Bij een standaarddouche wordt ca. 8 liter water warm water per minuut gebruikt.? Bij een luxe regendouche wordt 85% m??r water gebruikt. Om deze 8 liter warm te maken heeft u gas nodig bij een CV-combi-ketel of gasgeiser en elektriciteit bij een elektrische boiler. In onze berekeningen gaan we uit van een hoog rendement CV-combiketel met een rendement van 85%. Er is dan ruim 42 liter gas nodig om deze ene minuut warm te kunnen douchen. Als u een gasgeiser heeft is 40% meer gas nodig en met een elektrische boiler zelfs 150%! Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar het gebruik van uw douche of bad. Weet u hoe het bij u zit en hoe lang u doucht?
Totale kosten
In onderstaand plaatje kunt u zien welke kosten u gedurende uw leven maakt voor de manier waarop u de douche of het bad gebruikt. Als u 7 dagen per week 5 minuten doucht gebruikt u gedurende uw leven 1,1 miljoen liter water en ruim 6.000 m3 gas. Het kost bijna ? 15.000 per persoon in 80 jaar.
En als u bijna onder de douche woont en er iedere dag een heerlijk lange spetterpartij van maakt kost u dat zelfs ?87.000 per persoon.?U kunt zelf uitrekenen wat het in uw situatie met uw gezinssamenstelling kost. En gelukkig kunt u er wat aan doen, want veel van deze kosten worden veroorzaakt door uw gedrag.
Milieu
Al dat water en gas moet ergens vandaan komen en we weten dat deze voorraden een keer op zijn. Logisch dat we proberen zuinig aan te doen met wat we nog hebben zodat ook onze kleinkinderen zich nog warm kunnen douchen.
Wat kunt u doen?
De eerste actie die u kunt doen is het vervangen van de standaard douchekop door een spaardouche. Met een goede spaardouche bespaart u al gauw 35% op uw water- en energiegebruik. U wordt er net zo nat en schoon van en merkt het echt in uw portemonnee. Verder is een douchetimer heel handig. Met een waterdichte zandloper of wekker kunt u de maximale douchetijd bepalen en in uw gezin afspreken. Voor een paar euro heeft u zo?n ding en bespaart u veel.
Als u echt wilt relaxen kunt u beter in bad gaan dan heel lang onder de douche staan en als u geen bad heeft is met een deken op de bank ook heel ontspannend.
Gaat u uw badkamer verbouwen dan is het installeren van een warmte-terugwin-unit voor douchewater misschien een goed idee. Met dit apparaat wordt de warmte die nog in het afvoerwater zit overgedragen aan het water wat naar de mengkraan gaat. Bedenk wel dat het systeem zelf eerst moet opwarmen en alleen effici?nt werkt als er vaak vlak achter elkaar wordt gedoucht.
Nieuws
De energiecoach helpt om energiezuiniger te wonen
Energiezuinig wonen is populair in Voorst. En dat komt niet in de laatste plaats door de vrijwillige inzet van vijf energiecoaches in de gemeente. Geert Iepema is één van hen. “Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn!” Een jaar geleden stond er een advertentie in de krant voor de werving van nieuwe […]Zonnepark Klarenbeek in het NOS Journaal
Op donderdag 9 december was ERV als participant in zonnepark Klarenbeek in het NOS journaal. Bestuurslid Otto Hettinga vertelde over Zonnepark Klarenbeek. Als coöperatief voorbeeldproject. Energie is volop in het nieuws. Het klimaatdoel voor duurzame energie lijkt haalbaar. De regio’s hebben genoeg plannen voor zon en wind in 2030. Lokaal draagvlak is belangrijk in de […]Glas- en muurisolatie, kijk de informatieavond terug
Steeds meer inwoners kiezen ervoor om hun woning te isoleren. Een geïsoleerde woning blijft arm in de winter, en koel in de zomer. Daardoor woont u prettiger en gebruikt u minder energie. Zo bespaart u tot honderden euro’s per jaar op uw energierekening, en u helpt het klimaat. Op verzoek van de gemeente Voorst en […]