Gluren bij de buren!

Vorige week is de zonatlas gelanceerd. Op de website www.zonatlas.nl/voorst/ kunt u de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw eigen woning ontdekken. Met de interactieve zonnekaart kunt u uitrekenen hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en wat u dat oplevert.

Door uw persoonlijke gegevens in te voeren kunt u een berekening maken. Zo kunt u bijvoorbeeld het aantal panelen en de positie van de panelen op het dak wijzigen. Het systeem werkt met een voor-ingestelde prijs voor zonnepanelen.

De berekening is globaal: uw specifieke situatie kan anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van uw dak of de aansluitmogelijkheden in de meterkast. Wilt u meer weten dan kunt u op de website van EnergieRijk Voorst een schouw aanvragen die door een van de plaatselijke installateurs wordt uitgevoerd. Deze schouw is gratis als u zonnepanelen van EnergieRijk Voorst aanschaft. Natuurlijk kunt u ook het dak van uw buurman onderzoeken en samen investeren in een zonnecentrale. De vraag is dan wie het meeste gaat produceren en de laagste energierekening heeft.

Terugleveren

Bent u al een gelukkige bezitter van een eigen zonnecentrale? Dan bent u dus energieproducent. Maar hoe zit dat nu met het terugleveren aan het net? De?stroom die u met uw energiecentrale produceert ?n gelijk gebruikt wordt niet geregistreerd door de elektriciteitsmeter. We noemen dit salderen v??r de meter. Deze stroom vindt u dus ook niet terug op uw elektriciteitsrekening. De stroom die u produceert en niet gelijk gebruikt kunt u niet bewaren. Deze stroom wordt teruggeleverd aan het openbare net. Invoeden op het net?noemen we dat. Gelukkig gaat dit helemaal automatisch en hoeft u daar niets voor te doen. U hoeft alleen uw netbeheerder (voor de gemeente Voorst is dat Liander (www.liander.nl) te laten weten dat u energie gaat terugleveren.?Bent u de teruggeleverde energie nu kwijt? Ja, die stroom wordt door iemand anders gebruikt, maar u krijgt wel een vergoeding voor de geleverde stroom.

Salderen

Per 1 juli a.s. mogen huishoudens hun afgenomen stroom verrekenen met de teruggeleverde stroom tot hun eigen gebruik. We noemen dat salderen ?chter de meter.

Rekenvoorbeeld

U gebruikt jaarlijks in totaal ? 4200 kWh

Productie 16 zonnepanelen

Voor eigen gebruik?? ? 900 kWh

Teruggeleverd??????????? 2117 kWh

Totale productie ? ? ? ? ?3027 kWh

U betaalt aan uw energiebedrijf ? ? ? ?1173 kWh

Dat is aanzienlijk minder (72%) dan u oorspronkelijk moest betalen aan uw energiebedrijf.