Wassen, drogen?

Vroeger deden ze dat zo: wassen met de hand en drogen aan de lijn. Energiezuiniger kan bijna niet. Nu hebben we daar handige apparaten voor die enorme tijdswinst opleveren. Maar ze gebruiken wel veel energie.

Zuinige wasmachines

Een huishouden van 3 personen gebruikt de wasmachine zo?n 250 keer per jaar. Een meerpersoonshuishouden gebruikt de machine natuurlijk veel vaker. En dus is het zinvol om te wassen met een machine die zuinig omgaat met energie. Een wasmachine met een A++ label gebruikt nog maar de helft van de energie van een wasmachine van 15 jaar!

Nieuwe ontwikkelingen

Wasmachines kunnen steeds meer wasgoed tegelijk wassen met dezelfde hoeveelheid energie, water en wasmiddel. Per kilogram was levert dat aanzienlijke besparingen op.

Zo zijn er wasmachines die kunnen zien wat voor wasgoed er in de trommel zit en kunnen dan het wasprogramma aanpassen. Ook zijn er wasmachines die met warm water van uw CV worden gevuld, de hotfills. Of wasmachines die op afstand met een smartphone gestart kunnen worden. Er zijn zelfs machines die automatisch starten op het moment dat de elektriciteit het goedkoopst is.

Een paar tips:

-????? Goed centrifugeren is een makkelijke winst. Al het water wat uit de was gecentrifugeerd wordt hoeft niet gedroogd te worden. Let daarbij op het droogresultaat op het energielabel, want een machine met een hoog toerental droogt niet altijd beter;

-????? Was altijd met een volle trommel. De hoeveel elektriciteit, water en wasmiddelen blijft gelijk terwijl u meer wasgoed schoon krijgt;

-????? Uw was wordt net zo schoon als u op lage temperaturen wast, 30? in plaats van 60?. Wel moet u regelmatig de machine reinigen om zeepluis en vetaanslag te verwijderen;

-????? Zorg voor een goede ontkalking van uw wasmachine. Iedere 2 mm ketelsteen betekent 10% meer energiegebruik;

-????? Gebruik het voorwasprogramma alleen als het echt nodig is.

Energie slurpende wasdroger

We kunnen er duidelijk over zijn. De wasdroger gebruikt vaak het meeste energie in uw huishouden. Het elektragebruik van een oude droger kan zomaar 25% zijn van het totale gezinsgebruik per jaar! In onderstaande grafiek kunt u vinden wat de kosten zijn voor uw gezin.

 

Soorten drogers

Een afvoerdroger is een wasdroger die een luchtafvoer naar buiten nodig heeft. Een afvoerdroger van 13 jaar oud gebruikt 23% meer energie dan een nieuwe afvoerdroger. Een afvoerdroger is ca. 5% zuiniger dan een condensdroger, maar blaast de warme lucht ongebruikt naar buiten.

Een condensdroger condenseert de warme afvoerlucht en slaat dit water op in een bak of voert het rechtstreeks met een slang naar het riool. Een luchtafvoer naar buiten is dus niet nodig.

 

Een warmtepompdroger levert pas echt een flinke besparing op. Ook deze droger condenseert de afvoerlucht waardoor een luchtafvoer naar buiten niet nodig is. Een warmtepompdroger gaat zomaar 66% zuiniger om met uw energie dan uw oude droger! De droogtijd is vaak wel iets langer dan met een condensdroger.

 

Bij een gasdroger wordt de drooglucht verwarmd met gas in plaats van elektriciteit. Dit gaat effici?nter waardoor de gasdroger het meest zuinig is. Wel heeft u een luchtafvoer naar buiten en een gasaansluiting nodig. De droogtijd is vergelijkbaar met een standaard afvoerdroger.

 

Kampioen

Wilt u kampioen energie besparen worden? Dan is aan de lijn drogen de beste manier om energie te besparen. De zon en de wind zijn immers gratis! Als u de was buiten droogt levert u dat zomaar ?250 per jaar op! Als u de was binnen droogt is de besparing minder omdat de drooglucht door de CV-ketel warm gemaakt moet worden.

 

Wilt het precies weten wat uw wasmachine en wasdroger gebruikt? Ga dan naar de bibliotheek en leen gratis een kWh-meter. U kunt dan zelf het energiegebruik meten. Zie ook het artikel Meten is weten? Wilt u meer weten over wasmachines en wasdrogers? Ga dan met uw meetgegevens naar de vakhandel.