Het kan koelen of vriezen

Wat is beter, uw? oude koelkast of vriezer gebruiken tot hij kapot gaat of tijdig vervangen door een nieuwe? Het antwoord is helder: vervangen! Koelkasten en vriezers staan op de derde plaats van grootste stroomgebruikers in het huishouden. Reden genoeg om hier eens wat beter naar te kijken.

De laatste jaren zijn koelkasten en vriezers veel zuiniger geworden in gebruik. Een koelkast van 10 jaar geleden gebruikt minstens 3 keer zoveel stroom als een nieuwe koelkast met een energielabel A+++. Bij een vierpersoonshuishouden is het verschil al meer dan ?100,- per jaar! Het energielabel (in dit geval A+++) laat zien hoeveel stroom een apparaat gebruikt in een gemiddeld huishouden.

Hoe zit het met mijn apparaat?
Er zijn drie signalen die aangeven dat uw koelkast of vriezer teveel stroom gebruikt:
1. De? motor van uw koelkast of vriezer slaat heel vaak aan. Dit betekent dat er veel koude weglekt langs de rubber rand;

2. Er vormt zich een ijslaagje op de achterwand van uw? koelkast. Dit ijs isoleert waardoor u meer stroom gebruikt. Per 6 mm ijsdikte gebruikt uw koelkast 30% meer energie!

3. Uw vriezer staat in een te warme omgeving, bijvoorbeeld een slecht ge?soleerde berging. De vriezer moet extra werken om het grote temperatuurverschil weg te koelen.

Makkelijke bespaartips

  • Laat de koelkastdeur zo kort mogelijk open. Voor elke minuut dat de deur openstaat, heeft de koelkast drie minuten nodig om weer af te koelen;
  • Steek een stuk papier tussen de deur en trek het terug: voelt u weerstand, dan is de rubber rand nog in orde. Is er geen weerstand te voelen, dan is de rubber rand lek en heeft u een monteur nodig;
  • Met een buitenthermometer kunt u eenvoudig zelf de temperatuur meten. Ideaal is +5?C in de groentelade en +7?C bovenin de koelkast. De vriezer stelt u in op ?-18? C;
  • Leg diepvriesproducten om te ontdooien een dag eerder in de koelkast. Zo maakt u gebruik van de koude van het product om te koelen en dat spaart energie;
  • Kies een diepvriezer die past bij uw behoeften. De optimale grootte van de diepvriezer is afhankelijk van het aantal gezinsleden en of u eigen producten invriest. Als u bijna uitsluitend diepgevroren producten koopt, volstaat 50 tot 80 liter nuttige inhoud per persoon. Als u regelmatig vers vlees, vis, groenten, brood of zelf bereide soep bewaart, houdt u rekening met 100 tot 130 liter per persoon;
  • Heeft u een 2e koelkast of vriezer op zolder of in de berging? Zet deze uit als u hem niet nodig heeft. Laat wel de deur op een kier laten staan om schimmel te voorkomen.

 

Meer informatie nodig? Kijk op onze website www.energierijkvoorst.nl voor het extra informatie over koelen en vriezen.

Colofon

Dit is ?het vierde in een reeks van 26 artikelen die gaan over: energiebesparing, zelf duurzame energie maken, groene energie kopen en bewustwording. De reeks is een initiatief van EnergieRijk Voorst, de lokale energieco?peratie. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de gemeente Voorst. U kunt meer lezen over EnergieRijk Voorst op www.energierijkvoorst.nl.

?