Meten is weten

We hebben u op gang geholpen met energie besparen en nu bent u aan de beurt. Als u werkelijk lagere energiekosten wilt kunt u het beste gaan meten, want meten is weten! Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.500 kWhr, dit is ca. 40% van de eindafrekening. Aan het werk dus als onderzoeker in uw eigen huis!

MeterkWhr-meter
Voor elektriciteit bestaan er goede meetapparatuur die tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat geplaatst kunnen worden. Samen met de Bibliotheek Voorst/Brummen is EnergieRijk Voorst een uitleenprogramma begonnen. Bij de bibliotheek kunt u vanaf 24 april een kilo-Watt-uur-meter lenen. Geen bibliotheekpas? Geen nood: u krijgt een gratis proefabonnement van ons!

Bij de meter hoort een eenvoudige gebruiksaanwijzing zodat u snel aan de slag kunt. kWhr-meter simpelweg tussen stopcontact en stekker plaatsen, druk op de knop en meten maar! Als u met een verlengsnoer werkt hoeft u niet steeds achter uw elektrische apparaten te kruipen om de stekker te vinden. Op de meting heeft dit geen effect. Het gaat prima als u de meter bijvoorbeeld 24 uur laat zitten en dan afleest. Ook werkt het prima als u alleen een afwasbeurt of droogbeurt van de droogtrommel meet.

 

Verlichting
Om het gebruik van de verlichting in bijvoorbeeld de woonkamer te meten handelt u? als volgt. Op iedere lamp staat het vermogen in Watt. U telt het vermogen van alle lampen in de woonkamer bij elkaar op en vermenigvuldigt dit met het aantal uren dat ze branden.

Stel u heeft 6 spaarlampen met een gezamenlijk vermogen van 45 Watt. Alle? lampen branden dagelijks 5 uur. Uw gebruik is dan 5 x 45 = 225 Watt per dag.

Per jaar branden lampen in Nederland in de woonkamer gemiddeld 1000 uur. Het jaarverbruik in uw woonkamer zou dan? 1000 x 45 = 45.000 Wattuur zijn. Dat is 45 kiloWatt (kWh).

 

Gas
Op uw eindafrekening neemt het gebruik van gas een belangrijk aandeel (gemiddeld 60%). Dat kan natuurlijk anders zijn, bijvoorbeeld omdat u een houtkachel stookt of alleen een douche heeft. Er zijn (nog) geen eenvoudige meters die uw gasverbruik per toestel kunnen bijhouden, maar u heeft natuurlijk wel de beschikking over de gasmeter in de meterkast. Omdat er in ieder huis meestal maar een beperkt aantal apparaten zijn die gas gebruiken is het betrekkelijk eenvoudig om het gebruik te achterhalen.

 

Verwarming
De belangrijkste gebruiker is de CV-ketel voor verwarming. In het volgende staatje kunt u zien hoeveel u in uw woonsituatie gebruikt voor verwarming:

tussenwoning 1.350 m3 per jaar
hoekwoning 1.590 m3 per jaar
2 onder 1 kap 1.670 m3 per jaar
vrijstaand 2.220 m3 per jaar
Bron: HOME 2012, ECN, bewerking Nibud 2013

 

 

Warm water en koken
Volgens Milieu Centraal gaat in een gemiddeld gezin 20% van het gasgebruik op aan het maken van warm water in de badkamer en de keuken. Dit is 300 m3 per jaar. Tot slot gebruikt uw gaskookplaat gemiddeld 40 m3 per jaar.

 

Zelf meten en rekenen
Bovenstaande voorbeelden zijn gebaseerd op gemiddelden. Uw situatie kan natuurlijk anders zijn. Omdat er maar een beperkt aantal apparaten is die gas gebruiken kunt u eenvoudig het gebruik per apparaat bepalen. Dit doet u door de gasmeter in uw meterkast af te lezen. Als u nu voor ?n na het douchen de meterstand opneemt kunt u het gasgebruik van een douchebeurt uitrekenen. Hetzelfde kunt u doen voor het koken van de maaltijden. Op basis van het totaalgebruik per dag kunt u nu het aandeel voor verwarming uitrekenen.

 

Een voorbeeld van een gezin met 4-personen in een rijtjeshuis per dag:

 

eindstand 07.00 uur meterstand gebruik kosten
tussenstand verwarmen woning 351,142 m3 4,075 m3 ?2,75
tussenstand na koken 347,067 m3 0,200 m3 ?0,13
tussenstand na het douchen 346,867 m3 1,777 m3 ?1,12
beginstand 07.00 uur 345,089 m3
Bron: Agentschap NL en Vewin, berekening Nibud, 2013

 

Resultaten
Als u alle meetresultaten hebt verzameld, kunt u hier [http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen/apparaten-kopen-en-gebruiken] zien wat het verbruik van de zuinigste apparaten is.

Ook kunt u met uw meetgegevens naar een winkel in witgoed of bouwmarkt gaan en om advies vragen.

Bij de maatregelen die u wilt gaan nemen om energie te besparen kunt u eenvoudig uitrekenen hoeveel kosten u jaarlijks bespaart en wanneer u een investering hebt terugverdiend. U kunt hierbij uitgaan van ?0,20 per kWhr en ?0,63 per m3 gas. Dit bedrag is niet gelijk aan het bedrag die u betaalt aan uw energieleverancier. Dat komt omdat u niet bespaart op de transportkosten van elektriciteit. Zolang u een aansluiting heeft blijft u deze maandelijkse kosten betalen.

 

Gebruiksaanwijzing-energiemeter (pdf)

Gebruiksaanwijzing meetblad en telblad (pdf)

Meetblad voor energiegebruik apparaten (xls)

Telblad voor enrgiegebruik verlichting (xls)

Overzicht gebruik zuinigste apparaten (pdf)